Łatwa kuchnia indyjska (odc. 006) Pilaw z leśnymi grzybami.pdf

(30 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Pilaw z leśnymi grzybami
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka nasion kminu
2 indyjskie liście laurowe
duży kawałek kory cynamonu
6 ziaren czarnego pieprzu
2 strączki czarnego kardamonu, lekko zmiażdżone
6 strączków zielonego kardamonu, lekko zmiażdżonych
4 goździki
1 mała cebula, z grubsza posiekana
duża garść nerkowców, w całości
200 g oczyszczonych świeżych leśnych grzybów (np. kurki, borowiki)
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól do smaku
300 g ryżu basmati, starannie opłukanego, namoczonego w wodzie i osączonego
400 ml wody
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
W dużym rondlu rozgrzać olej. Dodać wszystkie przyprawy i prażyć około 20 sekund, a następnie
dodać cebulę i nerkowce. Smażyć 4-5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać
grzyby i czosnek, posolić i smażyć na dużym ogniu 4-5 minut. Dodać osączony ryż i świeżą wodę,
doprowadzić do wrzenia, przykryć rondel pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu około 10
minut, do miękkości ryżu. Zestawić z ognia i zdjąć pokrywkę, aby odparować nadmiar wilgoci.
Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, delikatnie zamieszać i podawać.
© Anjum Anand
Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.
Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska.
(odc.6)
1 z 1
2010-02-05 16:25
233514278.001.png 233514278.002.png 233514278.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin