Maślaki duszone.doc

(25 KB) Pobierz
"Maślaki duszone "

"Maślaki duszone "

 

Składniki:

1 kg maślaków,
4 dag tłuszczu (masło),
4 dag cebuli,
sól,
pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

        Maślaki oczyścić z ziemi, odrzucić trzony, opłukać (wielokrotnie); osączyć, z kapeluszy zdjąć skórkę. Pokrajać w krążki (mniejsze ugotować w całości), dodać cebulę pokrajaną, tłuszcz, udusić pod przykryciem. Gdy sok wydzielony z grzybów odparuje, przyprawić je solą i pieprzem. Podawać w salaterce.
        Tak samo przyrządzać pieczarki, smardze, kozaki, gąski i podpieńki jesienne. Oprócz kapeluszy można zużyć także trzony tych grzybów.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin