Szarlotka.doc

(47 KB) Pobierz
Szarlotka

Szarlotka

Składniki na kruche ciasto:

·         0,5 kg mąki krupczatki

·         1 margaryna/masło (250 g)

·         1/2 szklanki cukru

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 żółtka

·         2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm i wstawić do lodówki

na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki.

Składniki na masę jabłkową:

·         2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej)

·         cynamon do smaku (dałam około 3 łyżeczek)

·         cukier do smaku (można nie dać w ogóle, jeśli jabłka są słodkie; dałam około 1/4 szklanki)

·         bułka tarta do podsypania

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).

Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 minut w temperaturze 160 - 180 stopni. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

szarlotka

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin