Piernik staropolski.rtf

(7 KB) Pobierz
Piernik staropolski

Piernik staropolski

 

Składniki:

1 kg mąki

3 jaja

50 dag miodu

40 dag cukru

25 dag masła

3 płaskie łeczki sody oczyszczonej

pół szklanki mleka

pół łeczki soli

4 łeczki przyprawy korzennej do pierników

10 dag orzechów

3 dag smażonej skórki pomarańczowej

5 dag migdałów

masa:

powidła śliwkowe i gotowa masa orzechowa

do dekoracji:

gotowa polewa z białej czekolady

posiekane orzechy

 

Miód, cukier i masło podgrzewaj, aż się zagotuje i zestaw z ognia. Do wystudzonej masy dodawaj stopniowo, dokładnie mieszając, mą, jaja, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę korzenną. Ciasto starannie wyrób, a pod koniec wsyp bakalie. Potem przełóż je do miseczki i przykryj lnianą ściereczką. Odstaw na tydzień lub dwa do lodówki.

 

Na 3-4 dni przed podaniem upiecz trzy placki w umiarkowanie gorącym piekarniku i wystudź. Placki przełóż powidłami i masą orzechową, przykryj papierem. Obciąż je równomiernie deseczką i odstaw na kilka godzin. Potem oblej piernik przygotowaną polewą oraz ozdób posiekanymi orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin