Tiramisu.rtf

(6 KB) Pobierz
Tiramisu

Tiramisu

 

Składniki:

50 dag serka mascarpone

3 jaja

2 łki cukru

łka miodu

2 łki kawy rozpuszczalnej 

3 łki ciemnego kakao

4 łki koniaku lub rumu

25 dag podłnych lub okrąych biszkoptów

 

Do rozpuszczonej w dwóch szklankach gorącej wody, a następnie ostudzonej kawy dolej alkohol. Żółtka utrzyj z miodem na puszystą masę, wymieszaj z serkiem i sztywną pianą z białek.

 

Spód płytkiej salaterki lub tortownicę wyłóż ciastkami tak, by dokładnie przykryły dno naczynia (szpary wypełnij okruchami). Nasącz biszkopty ponczem kawowym (możesz też to zrobić jeszcze przed ułeniem ich w salaterce). Ciastka pokryj równo połową kremu, oprósz kakao, a następnie ułóż drugą warstwę ciastek, nasącz je resztą kawy, przykryj kolejną warstwą kremu i posyp kakao. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

 

Tiramisu to bardzo znany i lubiany deser włoski. Jest w menu większości włoskich restauracji na całym świecie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin