BEZOWE BAŁWANKI.doc

(91 KB) Pobierz
BEZOWE BAŁWANKI

BEZOWE BAŁWANKI

 

 

Składniki:

·         3 białka

·         szczypa soli

·         160 g drobnego cukru

 

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie, cały czas ubijając, dodawać partiami cukier, po jednej łyżce. Masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca.

 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką. W celu uzyskania bałwanków wyciskać na blachę mniejsze koła i korpusy (połączone ze sobą), zostawiając pomiędzy bałwankami nieduże odstępy.

 

Piec od 45 - 60 minut w temperaturze 140ºC. Ostudzić.

 

Masa lukrowa do ozdobienia bałwanków:

·         1 białko

·         1 szklanka cukru pudru

·         barwniki spożywcze

 

Białko delikatnie roztrzepać widelcem. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając (np. drewnianą łyżką). Gęstość lukru regulować cukrem pudrem (nie może być zbyt rzadki, w razie konieczności należy dosypać więcej). Masę podzielić na kilka części, zabarwić wedle uznania. Przygotować woreczki (tyle, ile mamy kolorów), do każdego nałożyć przygotowaną masę. Odciąć rogi w woreczkach (powinien powstać mały otworek) i dekorować ostudzone bałwanki, robiąc nosy, oczy, guziki...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin