Babcine gofry(1).doc

(32 KB) Pobierz
Babcine gofry

Babcine gofry

- Gofry można jeść bez niczego, albo posypane cukrem pudrem lub polane konfiturami - na śniadanie. Są świetne jako deser z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smakują też z czekoladą i kulką lodów waniliowych lub syropem. Zresztą, sami pewnie nieraz zajadaliście się goframi i wiecie, z czym są najlepsze na świecie. A robi się je tak:

Czas przygotowania: 10 min.
Czas oczekiwania: 2 godz.
Czas smażenia : kilka minut

Jak to zrobić:
1. Wymieszaj mąkę z cukrem.
2. Rozpuść drożdże w połowie letniego mleka i wlej je do miski z mąką.
3. Dodaj rozpuszczone masło i cukier.
4. Oddziel żółtka, wymieszaj je trzepaczką z resztą zimnego mleka, piwem i solą. Wlej miksturę do miski z mąką, masłem i cukrem.
5. Wymieszaj całość mikserem i odstaw w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny.
6. Wlewaj do gofrownicy po 30 g gofrowej masy i piecz szybko na złoto.
7. Aha, a moja babcia na przykład dekorowała gofry szachownicą: w co drugą krateczkę wkładała po wisience dobrze odsączonej z soku na przemian z łyżeczką bitej śmietanki.
8. Posyp cukrem i smacznego!

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

Babcine gofry

·         250 g cukru

·         80 g cukru pudru

·         20 g drożdży piekarskich

·         3 jajka

·         500 g mąki

·         200 ml mleka

·         1/4 puszki piwa

·         200 g roztopionego masła

·         szczypta soli

·         400 ml śmietany Rama Cremefine do ubijania

·         wiśnie w syropie lub konfitury

 
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin