Kotlet grzybowy z orzechami włoskimi.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

10 dkg grzybów suszonych

4 kromki bułki pszennej

3 łyżki kremówki

1 szt cebuli

2 szt jajek na twardo

3 łyżki masła

1 szklanka orzecha włoskiego- posiekane

1 szklanka bułki tartej

2 szt jajek

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

1. Grzyby umyć, zalać wodą i odłożyć na całą noc. Następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar można wykorzystać do sporządzenia zupy)

 

2. Bułkę namoczyć w śmietanie. Cebulę bardzo drobno posiekać, zeszklić na łyżeczce masła.

Przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z grzybami i odciśniętą bułką. Dodać posiekane jajka na twardo, orzechy i żółtka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie wymieszać.

 

3. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyćz masą grzybową. Posypać 1-2 łyżkami tartej bułki, całość szybko wyrobić.

 

4. Z masy formować małe kotleciki, panierować je w pozostałej tartej bułce. Smażyć na stopionym maśle lub na oleju. Można podawać na przekąskę lub z ziemniakami i surówką, jako danie główne

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin