Cookies and cream cheesecake.doc

(422 KB) Pobierz

Cookies and cream cheesecake

Składniki:

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody

2 duże jajka, w temp. pokojowej

115 g masła, miękkiego

200 g cukru granulowanego (dodałam 150 g)

200 g jasnego brązowego cukru

Wykonanie:

 

Mąkę, sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać. Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka roztrzepać w garnuszku (widelcem), dokładnie.

 

Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

 

Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.

 

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Do przełożenia:

250 ml śmietany kremówki  (  nawet pól litra jeśli ktoś lubi )

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

nasionka z 1 laski wanilii

1 łyżka cukru pudru

Ponadto:

około 300 g świeżych malin ( lub winogron itd.

Kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części.

 

Jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch. Ozdobić malinami.

 

Smacznego :)

 

-------------

Zgłoś jeśli naruszono regulamin