Suflet jablkowyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.4 jablka (antonowki),80-100 g cukru,30 g migdalow,4 zoltka,6 bialek,50 ml mleka,50 ml calvadosu,1 lyzka masla.1. Do nagrzanego piekarnika wlozyc 3 jablka, upiec. Pozostale jablko obrac, pokroic w cienkie plasterki. Kazdy plasterek przeciac na 4 czesci. Wlozyc domiseczki, zalac calvadosem.2. Migdaly sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke. Pokroic w cienkie plasterki.3. Upieczone jablka przetrzec przez sito, dodac 60-80 g cukru (zaleznie czyjablka sa slodkie czy kwasne). Jablka przelozyc na patelnie, dolac mleko,smazyc tak dlugo, az odparuja. Dodac zoltka, wymieszac. Bialka ubic z lyzkacukru. Dodac do jablek, wymieszac.4. Forme sufletowa wysmarowac maslem, wysypac w srodku cukrem. Ulozyc kolejnowarstwe masy jablkowej, warstwe migdalow i pokrojone jablko. Na to znowuwarstwe masy jablkowej, migdaly i pokrojone jablko. Calosc przykryc masajablkowa. Wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 190żC. Piec 25 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 56.From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
tatanka.com