Owocowa sałatka w arbuzie
Składniki:
arbuz
20 dag porzeczki
30 dag ciemnych drobnych winogron
3 renklody
3 łyżki cukru
Pół szklanki wody
1 kieliszek rumu
Listki świeżej mięty tub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Z połówki arbuza dekoracyjnie przekrojonego w ząbki wyjąć miąższ. Pokroić w kostkę (można specjalną łyżeczką wyciąć kulki), odrzucić pestki. Połączyć z umytymi i osaczonymi winogronami i porzeczkami. Renklody opłukać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić miąższ na małe kawałki, połączyć z pozostałymi owocami. Cukier zagotować z wodą, zestawić, ostudzić, wlać rum lub inny aromatyczny alkohol, dokładnie wymieszać przygotowanym sosem polać owoce, schłodzić w lodówce. Sałatkę przełożyć do miseczki z arbuza, udekorować listkami mięty lub melisy.
tatanka.com