Czosnek marynowanyAutor: Pszczółka Data publikacji: 2004-01-12 11:02:40
Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: prosty Czas: ? min. Kaloryczność: ?
Składniki:- 20 główek czosnku,- 2 szklanki octu winnego (może być spirytusowy 10% ale w odpowiednio mniejszej ilości),- 125g cukru,- 2 łyżki soli,- liść laurowy,- gorczyca,- zioła prowansalskie. Jak przyrządzić?Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Następnie sparzyć wrzątkiem, osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie.Zalewa:Z 1,5 szklanki wody, cuktu, soli i octu ugotować zalewę. Wlać do słoików, zamknąć, pasteryzować 20 min.
Uwagi:Najbardziej pracochłonne jest obieranie czosnku można spróbować z całymi główkami. Zioła prowansalskie (nie więcej niż płaska łyżeczka na słoiczek 300 ml ponieważ są mocno aromatyczne i pęcznieją).
30 dag czosnku, po 3/4 szklanki octu winnego i wody, 2 łyżeczki cukru, kilka ziaren ziela angielskiego, po szczypcie ziaren kolendry i gorczycy, 2 łyżki oleju
Ząbki czosnku obrać i umyć. Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć czosnek i gotować 3-5 minut (w zależności od wielkości ząbków). Przełożyć marynatę do małych (0,2 l) słoików typu twist, wlać łyżeczkę oleju i zakręcić. Pasteryzować 20 min.
Około 65 dag świeżego czosnku, 2 szklanki białego octu winnego, 3 łyżki miodu, 3-4 małe ostre czerwone papryczki, 6 listków laurowych, po łyżce ziaren białego pieprzu i ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 6 goĽdzików, 2 łyżki soli, pół szklanki oliwy z oliwek
Czosnek obrać. Wszystkie składniki zalewy, oprócz oliwy, zagotować. Dodać ząbki czosnku i gotować 5 min. Czosnek i papryczki wyjąć, odsączyć. Ułożyć w wyparzonym słoiku. Zalewę zagotować i wlać razem z oliwą do słoika. Słoik natychmiast zamknąć i postawić w chłodne miejsce.
krem czosnkowy: - 10 - 12 ząbków czosnku - 5 - 7 łyżek oliwy - sól, czarny pieprz czosnek marynowany: - 8 - 10 ząbków czosnku - 2 - 3 strączki papryki chili - łyżeczka słodkiej papryki - 300 ml oliwy
Przygotować krem czosnkowy: w nieduże kawałki folii aluminiowej zawinąć po cztery, pięć ząbków czosnku. Paczuszki ułożyć na blasze, piec godzinę w temperaturze 200ºC. Ząbki czosnku wyjąć z folii przestudzić. Miąższ wycisnąć z osłonek, przetrzeć przez gęste sitko i wymieszać z oliwą tak, aby powstał jednolity krem. Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zamknąć. Przechowywac do 6 miesięcy. Przygotować czosnek marynowany: chili naciąć wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w krążki. Wymieszać ze słodką papryką i oliwą. Obrany czosnek przełożyć do słoiczków, polać pikantną oliwą. Zamknąć i odstawić na 2 - 3 dni. Przechowywać do 6 miesięcy.
- 30 dag czosnku - 3/4 szklanki octu winnego - 3/4 szklanki wody - 2 łyżeczki cukru - kilka ziaren ziela angielskiego - szczypta ziaren kolendry - szczypta ziaren gorczycy - 2 łyżki oleju
Ząbki czosnku obrać i umyć. Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć czosnek i gotować 3 - 5 minut (w zależności od wielkości ząbków). Przełożyć marynatę do małych (0,2 l) słoików typu twist, wlać łyżeczkę oleju i zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Czas przygotowania: 45 minutSzacunkowy koszt: Dla ilu osób: Dla bardzo wieluAutor przepisu: valeriaDodany przez: valeriaData dodania: 25-07-2006 13:46Wyświetlenia: 235Przepis z kategorii:Przetwory
Składniki
czosnek - 50 dagwoda - 0,5 Locet 6% - 5 łyżeksól - 2 łyżkicukier - 2 łyżki
Sposób przyrządzenia
Ząbki czosnku starannie obierz z łupinek i ułóż w małych słoikach o pojemności 0,25 l.Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę z octem, dodaj sól i cukier, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i zagotuj. Uprzednio przestudzoną zalewą zalej czosnek (2 cm poniżej brzegów słoika); słoiki zamknij nakrętkami i pasteryzuj przez 10 minut. Po wystudzeniu przechowuj w suchym, chłodnym miejscu.
MARYNOWANY CZOSNEK 5 główek czosnku, 80ml octu 10%, 10g cukru, 20g soli, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy Główki czosnku sparzyć i osączyć. Zagotować ocet z solą, cukrem, przyprawami i 200ml wody. Główki czosnku ciasno ułożyć w wyparzonym słoiku, zalać gorącą marynatą i mocno zakręcić. Zamiast całych główek można układać obrane już ząbki czosnku.
tatanka.com