Czosnek marynowany pycha.doc

(117 KB) Pobierz
Czosnek marynowany pychaAutor: Pszczółka (pszczola19@o2

Czosnek marynowany
Autor: Pszczółka   Data publikacji: 2004-01-12 11:02:40

 

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: ? min. Kaloryczność: ?

 

 

 

Składniki:
- 20 główek czosnku,
- 2 szklanki octu winnego (może być spirytusowy 10% ale w odpowiednio mniejszej ilości),
- 125g cukru,
- 2 łyżki soli,
- liść laurowy,
- gorczyca,
- zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić?
Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Następnie sparzyć wrzątkiem, osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie.

Zalewa:
Z 1,5 szklanki wody, cuktu, soli i octu ugotować zalewę. Wlać do słoików, zamknąć, pasteryzować 20 min.

 

 

Uwagi:
Najbardziej pracochłonne jest obieranie czosnku można spróbować z całymi główkami.
Zioła prowansalskie (nie więcej niż płaska łyżeczka na słoiczek 300 ml ponieważ są mocno aromatyczne i pęcznieją).

Czosnek marynowany





Składniki

30 dag czosnku, po 3/4 szklanki octu winnego i wody, 2 łyżeczki cukru, kilka ziaren ziela angielskiego, po szczypcie ziaren kolendry i gorczycy, 2 łyżki oleju

Jak ważyć?

Sposób przyrządzania

Ząbki czosnku obrać i umyć. Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć czosnek i gotować 3-5 minut (w zależności od wielkości ząbków). Przełożyć marynatę do małych (0,2 l) słoików typu twist, wlać łyżeczkę oleju i zakręcić. Pasteryzować 20 min.

Marynowany czosnek





Składniki

Około 65 dag świeżego czosnku, 2 szklanki białego octu winnego, 3 łyżki miodu, 3-4 małe ostre czerwone papryczki, 6 listków laurowych, po łyżce ziaren białego pieprzu i ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 6 goĽdzików, 2 łyżki soli, pół szklanki oliwy z oliwek

Jak ważyć?

Sposób przyrządzania

Czosnek obrać. Wszystkie składniki zalewy, oprócz oliwy, zagotować. Dodać ząbki czosnku i gotować 5 min. Czosnek i papryczki wyjąć, odsączyć. Ułożyć w wyparzonym słoiku. Zalewę zagotować i wlać razem z oliwą do słoika. Słoik natychmiast zamknąć i postawić w chłodne miejsce.

krem czosnkowy:
- 10 - 12 ząbków czosnku
- 5 - 7 łyżek oliwy
- sól, czarny pieprz
czosnek marynowany:
- 8 - 10 ząbków czosnku
- 2 - 3 strączki papryki chili
- łyżeczka słodkiej papryki
- 300 ml oliwy

Przygotować krem czosnkowy: w nieduże kawałki folii aluminiowej zawinąć po cztery, pięć ząbków czosnku.
Paczuszki ułożyć na blasze, piec godzinę w temperaturze 200ºC.
Ząbki czosnku wyjąć z folii przestudzić.
Miąższ wycisnąć z osłonek, przetrzeć przez gęste sitko i wymieszać z oliwą tak, aby powstał jednolity krem.
Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zamknąć.
Przechowywac do 6 miesięcy.
Przygotować czosnek marynowany: chili naciąć wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w krążki.
Wymieszać ze słodką papryką i oliwą.
Obrany czosnek przełożyć do słoiczków, polać pikantną oliwą.
Zamknąć i odstawić na 2 - 3 dni.
Przechowywać do 6 miesięcy.

Czosnek marynowany

- 30 dag czosnku
- 3/4 szklanki octu winnego
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta ziaren kolendry
- szczypta ziaren gorczycy
- 2 łyżki oleju

Ząbki czosnku obrać i umyć.
Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć czosnek i gotować 3 - 5 minut (w zależności od wielkości ząbków).
Przełożyć marynatę do małych (0,2 l) słoików typu twist, wlać łyżeczkę oleju i zakręcić.
Pasteryzować 20 minut.

Czosnek marynowany

Czas przygotowania: 45 minut
Szacunkowy koszt:
Dla ilu osób: Dla bardzo wielu
Autor przepisu: valeria
Dodany przez: valeria
Data dodania: 25-07-2006 13:46
Wyświetlenia: 235
Przepis z kategorii:
Przetwory

Składniki

czosnek - 50 dag
woda - 0,5 L
ocet 6% - 5 łyżek
sól - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Ząbki czosnku starannie obierz z łupinek i ułóż w małych słoikach o pojemności 0,25 l.
Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę z octem, dodaj sól i cukier, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i zagotuj. Uprzednio przestudzoną zalewą zalej czosnek (2 cm poniżej brzegów słoika); słoiki zamknij nakrętkami i pasteryzuj przez 10 minut.
Po wystudzeniu przechowuj w suchym, chłodnym miejscu.

MARYNOWANY CZOSNEK
5 główek czosnku,
80ml octu 10%,
10g cukru,
20g soli,
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
liść laurowy

Główki czosnku sparzyć i osączyć. Zagotować ocet z solą, cukrem, przyprawami i 200ml wody. Główki czosnku ciasno ułożyć w wyparzonym słoiku, zalać gorącą marynatą i mocno zakręcić.
Zamiast całych główek można układać obrane już ząbki czosnku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin