Boczniaki w ziołowej śmietanie.doc

(25 KB) Pobierz
"Boczniaki w ziołowej śmietanie "

"Boczniaki w ziołowej śmietanie "

 

Składniki:

800 g boczniaków,
1 duża cebula,
pęczek zielonej pietruszki,
świeży majeranek,
4 łyżki masła,
1/8 l białego wina,
sól ziołowa,
świeżo zmielony biały pieprz,
starta gałka muszkatołowa,
trochę sosu worcester,
1 łyżka jarzynki,
1 żółtko,
300 g kwaśnej śmietany.

 

Sposób przyrządzenia:

        Bibułą kuchenną wytrzeć grzyby, odciąć od rdzenia i pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć pietruszkę, otrząsnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby, nadal dusić, następnie wlać wino, gotować jeszcze kilka minut. Dodać do smaku sól, sos worcester, pieprz, gałkę muszkatałową. Doprawić wywarem z jarzyn, majerankiem i zieloną pietruszką. Żółtko wymieszać ze śmietaną, wlać do grzybów jeszcze raz podgotować przez kilka minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin