800 g boczniaków,1 duża cebula,pęczek zielonej pietruszki,świeży majeranek,4 łyżki masła,1/8 l białego wina,sól ziołowa,świeżo zmielony biały pieprz,starta gałka muszkatołowa,trochę sosu worcester,1 łyżka jarzynki,1 żółtko,300 g kwaśnej śmietany.
Bibułą kuchenną wytrzeć grzyby, odciąć od rdzenia i pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć pietruszkę, otrząsnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby, nadal dusić, następnie wlać wino, gotować jeszcze kilka minut. Dodać do smaku sól, sos worcester, pieprz, gałkę muszkatałową. Doprawić wywarem z jarzyn, majerankiem i zieloną pietruszką. Żółtko wymieszać ze śmietaną, wlać do grzybów jeszcze raz podgotować przez kilka minut.
tatanka.com