BOCZNIAKI MARYNOWANE Z POMIDORAMI(1).doc

(22 KB) Pobierz

BOCZNIAKI MARYNOWANE Z POMIDORAMI

1 kg boczniaków,

2 duże cebule,

3 duże pomidory,

1/2 litra wody,

półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego,

2 łyżeczki cukru,

pół łyżeczki soli,

kilka ziarenek pieprzu i trochę liści ziela angielskiego,

kilka nasion kopru,

łyżeczka oleju słonecznikowego

Obgotowane boczniaki pokrajać na drobne części. Cebule obgotować 2 minuty. Dokładnie wymyte pomidory pokrajać w ósemki. Na dno słoików włożyć przyprawy, potem na przemian warstwami: grzyby, cebulę, pomidory. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować przez 25 minut. Wyjąć słoiki i docisnąć zakrętki, ustawić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia. Używać jak marynatę z pieczarek.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin