BOCZNIAKI MARYNOWANE Z POMIDORAMI
1 kg boczniaków,
2 duże cebule,
3 duże pomidory,
1/2 litra wody,
półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego,
2 łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
kilka ziarenek pieprzu i trochę liści ziela angielskiego,
kilka nasion kopru,
łyżeczka oleju słonecznikowego
Obgotowane boczniaki pokrajać na drobne części. Cebule obgotować 2 minuty. Dokładnie wymyte pomidory pokrajać w ósemki. Na dno słoików włożyć przyprawy, potem na przemian warstwami: grzyby, cebulę, pomidory. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować przez 25 minut. Wyjąć słoiki i docisnąć zakrętki, ustawić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia. Używać jak marynatę z pieczarek.
tatanka.com