Consomme z jarzynamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4 godz. 10 min.4 grzyby,2 lyzki zielonego groszku,1 marchewka,1 por,1/2 selera,1 lyzka masla,1,2 l wywaru ciemnego,sol, cukier.1. Grzyby dokladnie umyc. Wlozyc do cieplej, przegotowanej wody (250 ml), moczyc 3 godz. Ugotowac w tej samej wodzie.2. Jarzyny obrac, dokladnie oplukac pod biezaca woda.3. Zielona czesc pora odciac i odrzucic. Marchew, seler i biala czesc pora pokroic na paski szerokosci i grubosci 1 mm, a dlugosci 3 cm. Pokrojone jarzyny posypac sola i cukrem.4. Zielony groszek zalac wrzaca, osolona woda, ugotowac, odcedzic na sicie.Ugotowane grzyby pokroic w cienkie paseczki.5. Na patelni rozgrzac maslo, wrzucic pokrojone jarzyny, smazyc 1 min. Wyjac,osaczyc z tluszczu. Zagotowac wywar.6. Na kazdy talerz nalozyc porcje usmazonych jarzyn, dodac pokrojone grzyby ilyzeczke groszku. Zalac goracym wywarem i od razu podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 16.
tatanka.com