Żywienie.pdf

(378 KB) Pobierz
Karmienie naturalne niemowlęcia oznacza karmienie wyłącznie mlekiem kobiecym przez okres pierwszych 6-ciu miesięcy życia, z wp
Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Onkologii Dziecięcej
Akademia Medyczna w Gdańsku
Zapotrzebowanie na energię zmienia się wraz z wiekiem, w wieku
młodzieńczym wynosi 40 kcal/kg/dobę
Zapotrzebowanie na energię
w 1. roku życia
110
105
100
95
kcal/dobę
90
85
I kw.
II kw. III kw. IV kw.
Podział wydatku energetycznego w
pierwszym roku życia
100%
80%
aktywność
fizyczna
wzrost
60%
40%
aktywność
metaboliczna
20%
0%
I kw. II kw. III kw. IV kw.
ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk
tel. (58) 302 3031 w. 236 - sekretariat/kierownik
e-mail: pediatria@amg.gda.pl
1
274008473.010.png 274008473.011.png
Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Onkologii Dziecięcej
Akademia Medyczna w Gdańsku
BIAŁKO
1 g białka dostarcza 4 kcal .
Zapotrzebowanie na białko jest najwyższe w wieku niemowlęcym i
stopniowo obniża się do 0,9 g/kg mc.
0-6 mż: 2,4 g/kg mc/dobę
6-12 mż: 2,1 g/kg mc/dobę
TŁUSZCZE
1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal.
Tłuszcze w diecie niemowlęcia powinny dostarczać co najmniej 30%
wartości energetycznej diety, w tym 10% w postaci niezbędnych
nienasyconych kwasów tłuszczowych (gł. kwas linolowy)
0-6 mż: 4,9 g/kg mc/dobę
6-12 mż: 3,7 g/kg mc/dobę
WĘGLOWODANY
1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal .
Stanowią ok. 50% energii dostarczanej w pożywieniu. Podstawowym
węglowodanem w wieku niemowlęcym jest laktoza . Po 6 mż –
niemowlęta mogą otrzymywać skrobię .
0-6 mż: 13,6 g/kg mc/dobę
6-12 mż: 12,7 g/kg mc/dobę
ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk
tel. (58) 302 3031 w. 236 - sekretariat/kierownik
e-mail: pediatria@amg.gda.pl
2
274008473.012.png 274008473.013.png 274008473.001.png 274008473.002.png
Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Onkologii Dziecięcej
Akademia Medyczna w Gdańsku
Zapotrzebowanie na wodę
wiek
Ilość wody (ml/kg mc)
I kw.
150-170
II kw.
140-160
III kw.
120-140
IV kw.
100-120
4 rż
100-110
6 rż
90-100
10 rż
70-85
14 rż
50-60
16 rż
40-50
Zapotrzebowanie (mg/kc mc/dobę)
0-6 mż 6-12
Wapń – konieczny do wzrastania, budowy kośćca,
czynności mięśni, nerwów obwodowych, procesów
krzepnięcia.
Źródła: mleko i jego przetwory, jaj, warzywa liściaste
600
800
Fosfor – podstawowy składnik kośca i zębów, także
mózgu i nerwów.
Źródła: produkty zbożowe i mleczne, mięso, ryby,
żółtka jaj.
300
500
Magnez
Rośliny strączkowe, warzywa zielone, orzechy,
banany, kakao
50
70
Żelazo
Źródła: wątroba, jaja, warzywa i suszone owoce.
10
20
Cynk
Źródła: siara, mleko, ryby, jaja
5
5
Miedź
Źródła: podroby, orzechy, ryby, olej kukurydziany,
margaryna, kakao
50 µ g/kg mc
ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk
tel. (58) 302 3031 w. 236 - sekretariat/kierownik
e-mail: pediatria@amg.gda.pl
3
274008473.003.png 274008473.004.png 274008473.005.png
Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Onkologii Dziecięcej
Akademia Medyczna w Gdańsku
Zapotrzebowanie na witaminy
0-6 mż 6-12mż
Witamina A (j.m.)
Źródła: mleko krowie i jego przetwory, żółtko,
wątroba, nerki i ryby, marchew, pomidory i
rośliny zielone
1500
Witamina D (j.m.)
Źródła: mleko, żółtko, mięso, wątroba ryb
morskich
800-1000
Witamina E (j.m.)
Źródła: oleje roślinne z kiełków nasion,
produkty zbożowe, zielone warzywa liściaste,
jaja
5
Witamina C (mg)
Źródła: owoce cytrusowe, jagodowe, dzikiej
róży i świeże warzywa
30-50
30-50
ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk
tel. (58) 302 3031 w. 236 - sekretariat/kierownik
e-mail: pediatria@amg.gda.pl
4
274008473.006.png 274008473.007.png 274008473.008.png
Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Onkologii Dziecięcej
Akademia Medyczna w Gdańsku
Żywienie niemowląt:
1.
naturalne – karmienie piersią
2.
mieszane – karmienie piersią i mlekiem krowim
3.
sztuczne – karmienie mlekiem krowim
Karmienie naturalne niemowlęcia oznacza karmienie wyłącznie
mlekiem kobiecym przez okres pierwszych 6-ciu miesięcy życia,
z wprowadzaniem pokarmów uzupełniających po rozpoczęciu siódmego
miesiąca życia i z kontynuacją karmienia mlekiem kobiecym do końca
pierwszego roku życia.
Siara (colostrum) – 2-4 dni po porodzie, 2-krotnie wyższe stężenie
białka niż w mleku dojrzałym (głównie immunoglobuliny – w szczególności
sIgA, oraz enzymy lizozym, antyoksydanty).
Mleko przejściowe
Mleko dojrzałe – ok. 2 tyg. po porodzie, obniża się zawartość białka,
wzrasta - tłuszczów porodzie.
Zalecenia żywieniowe dla kobiet karmiących piersią:
Wzrost zapotrzebowania na energię – ok. 500 kcal/dziennie
Zwiększone spożycie białka (19,5 g/dz w I półroczu, 14,5 g – w II).
Zwiększone zapotrzebowanie na tłuszcze (głównie WNKT obecne
w olejach roślinnych i rybach).
Zalety karmienia piersią:
optymalny skład pokarmu dla rozwoju dziecka
jałowość , świeżość i dostępność pokarmu
rozwój więzi emocjonalnej pomiędzy matka i dzieckiem
zaspokajanie potrzeby ssania u niemowlęcia
ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk
tel. (58) 302 3031 w. 236 - sekretariat/kierownik
e-mail: pediatria@amg.gda.pl
5
274008473.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin