Gwiazdki.pdf

(70 KB) Pobierz
37870610 UNPDF
Gwiazdki
Składniki
30 dag mąki, 10 dag miodu, 3/4 kostki margaryny (około 18 dag), 3
łyżki cukru pudru, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka aromatu
waniliowego. Do dekoracji: lukier, 10-15 dag bakalii (orzechów,
obranych ze skórki migdałów, rodzynek)
Sposób przyrządzania
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na godzinę do zamrażalnika. Wyjąć, a
gdy lekko rozmarznie, rozwałkować je na grubość ok. 3 mm i foremką wyciąć
gwiazdki. Ze środka każdego ciastka naparstkiem wyciąć krążek. Ułożyć ciastka na
posmarowanej tłuszczem blasze, bogato udekorować bakaliami, piec ok. 20 min w
piekarniku nagrzanym do 170°C. Gdy ciastka przestygną, posmarować je
półprzezroczystym lukrem, na przykład utartym z cukru pudru i takiej ilości wody lub
wódki, by miał konsystencję śmietany. Gwiazdki pięknie wyglądają na choince. Można
je upiec na kilka dni przed świętami. 100 g - 465 kcal.
 
37870610.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin