Kiełki kapusty.docx

(260 KB) Pobierz

Kiełki kapusty

 

Kiełki kapusty (Brassica) są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami.

 

Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty.

 

Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilości selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu.

 

Wskazówki dotyczące hodowli

 

Czas namaczania nasion:

4-6 h

 

Czas kiełkowania:

6-8 dni

 

Zalecana metoda hodowli:

kiełkownica

 

Jak jeść:

surowe

 

Wartości odżywcze kiełków

 

Witaminy

A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K

 

Składniki mineralne

Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen

 

Inne

Błonnik, chlorofil, karoten, białko (35%)

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin