Ryż z makaronikiem.doc

(26 KB) Pobierz
Ryż z makaronikiem

Ryż z makaronikiem

Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotow. 30 min.

 

225 g ryżu,

2 łyżki oliwy,

60 g cieniutkiego makaronu,

700 ml rosołu lub wody + kostka rosołową,

2 łyżki sera parmezan,

sól, pieprz.

 

 

1. Ryz przesypać na sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić, następnie przełożyć na ścierkę i odcisnąć resztkę wody.

 

2. Oliwę wlać do garnka, postawić na średnim ogniu. Makaron pokruszyć w rękach, wrzucić do gorącej oliwy i smażyć przez parę minut na zloty kolor, uważając, aby się nie przypalił.

 

3. Ryz przełożyć do garnka, dobrze wymieszać z makaronem i zalać rosołem. Dodać

sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Zakryć garnek i gotować pod przykryciem 20 min.

 

4. Widelcem wymieszać ser z ryżem. Spróbować i jeśli potrzeba dodać jeszcze trochę soli i pieprzu.

 

5. Przełożyć do dużej miski i podawać. Ryz można zastąpić burghulem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin