Ryż z makaronikiem
Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotow. 30 min.
225 g ryżu,
2 łyżki oliwy,
60 g cieniutkiego makaronu,
700 ml rosołu lub wody + kostka rosołową,
2 łyżki sera parmezan,
sól, pieprz.
1. Ryz przesypać na sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić, następnie przełożyć na ścierkę i odcisnąć resztkę wody.
2. Oliwę wlać do garnka, postawić na średnim ogniu. Makaron pokruszyć w rękach, wrzucić do gorącej oliwy i smażyć przez parę minut na zloty kolor, uważając, aby się nie przypalił.
3. Ryz przełożyć do garnka, dobrze wymieszać z makaronem i zalać rosołem. Dodać
sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Zakryć garnek i gotować pod przykryciem 20 min.
4. Widelcem wymieszać ser z ryżem. Spróbować i jeśli potrzeba dodać jeszcze trochę soli i pieprzu.
5. Przełożyć do dużej miski i podawać. Ryz można zastąpić burghulem.
Turcja