ciasta-przepisy.doc

(543 KB) Pobierz

Amoniaczki


 

·  40 dag mąki

·  10 dag margaryny

·  15 dag cukru

·  szklanka mleka

·  2 jaja

·  łyżeczka sypkiego amoniaku

·  cukier waniliowy lub esencja zapachowa

·  tłuszcz do blachy

    Sposób wykonania :


Mleko zagotować.
We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić.
Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy.
Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.
Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.

Babeczki biszkoptowe


 

·  6 jaj

·  25 dag cukru pudru

·  15 dag mąki

·  tłuszcz i tarta bułka do foremek

    Sposób wykonania :

Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości.
Stopniowo połączyć je z mąką. Wymieszać.
Masę wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką.
Babeczki wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na 20 minut.
Jeśli będą się zanadto rumienić, przykryć papierem.

Babeczki kruche ze śmietaną i poziomkami



    Ciasto:

·  30 dag mąki

·  15 dag margaryny

·  4 dag cukru

·  1 jajko

·  kilka łyżek śmietany

·  sól
     Nadzienie:

·  2 szklanki śmietanki kremówki

·  15 dag cukru pudru

·  cukier waniliowy

·  20 dag poziomek

    Sposób wykonania :

Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usuwając szypułki.
Mąkę przesiać na stolnicę, wyłożyć margarynę i szerokim nożem dokładnie posiekać.
Dodać cukier, jajko i śmietanę.
Wszystkie składniki wymieszać i szybko połączyć.
Zostawić ciasto przykryte ściereczką w chłodnym miejscu na 20 minut.
Następnie rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć krążki i włożyć do małych foremek wyrównując brzegi.
Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor (180ºC).
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek, nałożyć na nie do środka bitą śmietanę, na wierzch poziomki.

Babeczki półfrancuskie z owocami



    ciasto:

·  2 szklanki mąki

·  20 dag margaryny

·  2/3 szklanki wody
     krem:

·  1 jajo

·  5 łyżek gęstej śmietany

·  10 - 15 dag cukru

·  cukier waniliowy

·  50 - 75 dag owoców (np. agrest, truskawki, śliwki, morele, jagody, wiśnie, jabłka itp.)

    Sposób wykonania :

Margarynę posiekać z mąką, dodać wodę i bardzo szybko zarobić ciasto.
Schłodzić je w lodówce, rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm
Przykryć nim foremki ułożone jedna obok drugiej, docisnąć wałkiem, a następnie dokładnie wylepić palcami.
Ułożyć foremki na blasze.
Do każdej włożyć uprzednio czyszczone i ewentualnie rozdrobnione owoce, wlać 2 - 3 łyżeczki kremu.
Krem: ubić pianę z białka, usztywniając ją cukrem i dokładnie wymieszać z żółtkami i śmietaną.
Babeczki piec w bardzo gorącym piekarniku 15 - 20 minut.
Można również upiec same babeczki i po ostudzeniu napełnić je dowolnym kremem lub masą.

Babka drożdżowa parzona


 

·  50 dag mąki

·  13 dag margaryny

·  15 dag cukru

· 5 żółtek

·  6 dag drożdży

·  szklanka mleka

·  cukier waniliowy lub esencja zapachowa

·  tłuszcz do formy

    Sposób wykonania :

Z łyżki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn.
Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Zagotować mleko i zalać nim 1/2 ilości mąki.
Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, tak aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto.
W trakcie wyrabiania wlać roztopioną i ostudzoną margarynę.
Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki.
Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/2 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto piec 50 - 60 minut w średnio gorącym piekarniku.
Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Babka kurpiowska


 

·  80 dag mąki

·  15 dag masła

·  12 żółtek

·  1/2 l mleka

·  25 dag cukru

·  8 dag drożdży

·  15 dag migdałów

·  15 dag rodzynków

    Sposób wykonania :

Do połowy mąki wlać drożdże rozpuszczone w mleku.
Gdy rozczyn lekko podejdzie - dodać żółtka utarte z cukrem, wsypać resztę mąki i wyrabiać przez godzinę.
Następnie rozpuścić masło, dodać do ciasta, wyrobić.
Dodać zmielone lub pokrajane migdały i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki.
Na końcu dodać rodzynki.
Foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką.
Gdy ciasto podrośnie należycie, piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
Po przestygnięciu wyjąć babkę i polukrować.

Babka marmurkowa


 

·  25 dag mąki

·  15 dag masła

·  15 dag cukru pudru

·  olejek

·  4 duże jaja

·  pół paczki proszku do pieczenia

·  2 łyżki kakao

    Sposób wykonania :

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, białka ubić, dodać mąkę, białka i proszek, wszystko połączyć i włożyć 1/3 część ciasta do formy, a do 1/3 dodać kakao i na przemian kłaść łyżką ciemne i jasne ciasto.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Babka orzechowa lub migdałowa


 

·  8 dag mąki pszennej

·  8 dag mąki ziemniaczanej

·  20 dag margaryny

·  25 dag cukru

·  10 dag migdałów lub orzechów

·  5 dag rodzynek

·  4 jaja

·  łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób wykonania :

Margarynę utrzeć z cukrem i jajami.
Do utartej masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz obranymi ze skórki i zmielonymi migdałami lub orzechami.
Nadal ucierać, po czym wymieszać z rodzynkami.
Formę bardzo starannie natłuścić, posypać tartą bułką.
Piec w średnio gorącym piekarniku.

Babka piaskowa


 

·  2 szklanki mąki krupczatki

·  25 dag margaryny

·  5 jaj

·  1,5 szklanki cukru pudru

·  7 łyżek mleka

·  1/2 proszku do pieczenia

·  olejek zapachowy

    Sposób wykonania :

Żółtka, cukier i margarynę rozetrzeć.
Masę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Z białek ubić pianę.
Do utartej masy dodać mąkę, olejek zapachowy, mleko i wymieszać.
Dodać ubitą pianę i znowu lekko wymieszać.
Piec w formie ze stożkiem przez 45 minut.
Po upieczeniu polukrować.

Babka puchowa


 

·  50 dag mąki

·  10 żółtek

·  20 dag rodzynek

·  kieliszek rumu

·  20 dag cukru pudru

·  15 dag masła

·  sól

·  mleko

·  7 dag drożdży

    Sposób wykonania :

25 dag pszennej mąki sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek.
Przykryć i ochłodzić.
Wówczas dodać drożdży, wymieszać i przykrywszy zaczyn pozwolić mu wyrosnąć.
Żółtka ubić z 15 dag cukru pudru na pulchny krem, po czym dodać je wraz z 25 dag mąki do zaczynu i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i rąk.
Wówczas dodać roztopione masło, mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli.
Ciasto wyrobić ręką.
Pod koniec dodać rodzynki.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Gdy prawie całkowicie, rosnąc pod przykryciem, wypełni formę - piec w piekarniku 50 - 55 minut.
Gorącą babę po wyłożeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować białym lukrem.

Babka serowa z kiwi


 

·  2 opakowania podłużnych biszkoptów

·  3 bardzo dojrzałe owoce kiwi

·  40 dag serka homogenizowanego

·  3 łyżki cukru pudru

·  1/2 opakowania cukru waniliowego

·  sok wyciśnięty z dużej pomarańczy

·  opakowanie śmietankowego kremu tortowego w proszku

    Sposób wykonania :

Podłużną foremkę wyścielić formą aluminiową.
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin