Pomidory faszerowane z orzechami
Składniki:
8 dużych twardych mięsistych pomidorów
4 cebule
2 łyżki masła
pęczek drobno pokrojonej zielonej pietruszki
2-3 ząbki czosnku
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta cukru
szczypta mielonej kolendry
2 łyżeczki soku z cytryny
szklanka Bulionu warzywnego w płynie WINIARY (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)
sól
Drobniutko pokrojoną cebulę zeszklij na maśle, lekko skrop wodą i podduś pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie przestudź. Posiekany czosnek utrzyj z solą, pieprzem cayenne, kolendrą, cukrem, orzechami i zieloną pietruszką. Połowę tak przygotowanej masy dodaj do cebuli, po czym wlej sok z cytryny i bulion, dokładnie wymieszaj, i pogotuj pod przykryciem około 10 minut.
Z umytych pomidorów zetnij piętki i wydrąż łyżeczką miąższ. Wnętrza wydrążonych pomidorów posyp solą, odwróć je i osącz, po czym napełnij pozostałą masą orzechową, przykryj odkrojonymi piętkami, i ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej przygotowanym sosem cebulowym i wstaw na 7-10 minut do nagrzanego piekarnika.
Podawaj z ziemniakami, ryżem lub bułką.
tatanka.com