Pomidory faszerowane z orzechami.rtf

(7 KB) Pobierz
Pomidory faszerowane z orzechami

Pomidory faszerowane z orzechami

 

Składniki:

8 dużych twardych mięsistych pomidorów

4 cebule

2 łki masła

czek drobno pokrojonej zielonej pietruszki

2-3 ząbki czosnku

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

1/4 łeczki pieprzu cayenne

szczypta cukru

szczypta mielonej kolendry

2 łeczki soku z cytryny

szklanka Bulionu warzywnego w płynie WINIARY (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)

l

 

Drobniutko pokrojoną cebu zeszklij na maśle, lekko skrop wodą i podduś pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie przestudź. Posiekany czosnek utrzyj z solą, pieprzem cayenne, kolendrą, cukrem, orzechami i zieloną pietruszką. Połowę tak przygotowanej masy dodaj do cebuli, po czym wlej sok z cytryny i bulion, dokładnie wymieszaj, i pogotuj pod przykryciem około 10 minut.

 

Z umytych pomidorów zetnij piętki i wydrąż łeczką miąższ. Wnętrza wydrążonych pomidorów posyp solą, odwróć je i osącz, po czym napełnij pozostałą masą orzechową, przykryj odkrojonymi piętkami, i ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej przygotowanym sosem cebulowym i wstaw na 7-10 minut do nagrzanego piekarnika.

 

Podawaj z ziemniakami, ryżem lub buł.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin