Barszcz wiejski 25 dag w�oszczyzny, 50 dag ko�ci, 50 dag burak�w, s�l, 1 szklanka kwasu z og�rk�w, 2 l wody, 12 dag �mietany, z�bek czosnku, li�� laurowy Buraki dok�adnie umy�, ugotowa� w �upinach. Nast�pnie obra�, pokroi� w cienkie paski, zala� przygotowanym wywarem z w�oszczyzny i ko�ci i wolno gotowa� oko�o 30 min, dodaj�c cz�� kwasu z og�rk�w. Na ko�cu doda� pozosta�� ilo�� kwasu, �mietan�, roztarty z sol� czosnek i li�� laurowy. Doprawi� do smaku, zagotowa�. Podawa� z fasol� ugotowan� na sypko lub z ziemniakami. Zupa nic 50g ry�u, 870 ml mleka, 70 ml wody, 2 ��tka, 1 bia�ko, 110g cukru, s�l Ry� przebra�, op�uka�, rozklei� na mleku i wodzie. Mleko garowa�, utrze� ��tka z cukrem, mo�na zaparzy� ubijaj�c na parze. Do ��tek wla� cienkim strumieniem cz�� gor�cego mleka nie przerywaj�c ubijania. Temperatura masy nie mo�e przekroczy� 70 st. C. Ubi� pian� z bia�ka, wymiesza� z cukrem i gotowa� na pozosta�ym mleku jak kluski k�adzione. Wyjmowa� �y�k� cedzakow� i w�o�y� na talerz. Zala� mlekiem p�czonym z ry�em i zaparzonymi ��tkami, doda� troch� soli. Zupa cebulowa 4 cebule, 6 dag margaryny, 2 kostki bulionowe, 4 dag mas�a, �y�ka m�ki, s�l, 4 kromki razowego chleba pokrojon� w drobna kostk� cebule w�o�y� na rozgrzany t�uszcz ( 2 dag ) i podsma�y� na jasno z�ocisty kolor. Zala� woda, doda� kostki bulionowe i razem gotowa� oko�o 15 min. Cebule mo�na zmiksowa� lub rozetrze�. Rozetrze� mas�o z m�k�, podprawi� zup�, zagotowa� . Podawa� z grzankami. Krupnik 1/2 mi�sa z ko�ci�, w�oszczyzna, 3 �y�ki kaszy per�owej, 5 ziemniak�w pokrajanych w kostk�, 1-2 suszone grzyby, s�l, pieprz, 1/2 cebuli, posiekana zielenina Umyte mi�so zala� zimn� wod�, doda� grzyby, pieprz i s�l zagotowa� . Po zagotowaniu wsypa� kasze i gotowa� 40 min. Nast�pnie doda� pokrojone w kostk� ziemniaki, obran�, start� na tarce w�oszczyzn� i pokrojon� w �wiartki cebule gotowa� dalsze 20 min. Gdy w czasie gotowania wygotuje si� nieco woda, dola� odpowiednia ilo�� wrz�tku. Gdy mi�so b�dzie mi�kkie, wyj�� je z krupniku. Zup� rozla� na talerze i posypa� zielenin�. Zupa cyga�ska 1 i 1/2 l wywaru z ko�ci i warzyw, 150 ml �mietany, 25 dag papryki, 25 dag ziemniak�w, 10 dag kie�basy, 4 dag ketchupu, 10 dag cebuli, t�uszcz, zielenina, 2 dag m�ki, s�l, pieprz Cebule i papryk� oczy�ci�, op�uka�, pokroi� w kostk�, podsma�y�, skropi� wywarem i dusi� do mi�kko�ci. Pod koniec duszenia doda� ketchup oraz obran� z os�onki i pokrojon� w paseczki kie�bas�. Ziemniaki umy�, obra�, op�uka�, pokraja� w kostk�, zala� pozosta�ym wywarem, ugotowa�, po��czy� ze �mietan� wymieszan� z m�k�, posiekan� zielenin�, przyprawami i pozosta�ymi sk�adnikami, chwil� pogotowa� i doprawi� do smaku. Zupa cytrynowa 250 g ko�ci ciel�cych, �rednia w�oszczyzna, 1 i 1/2 cytryny, 1/2 szklanki ry�u, 1 �y�ka m�ki, 1 �y�ka mas�a, 2 �y�ki mleka, 2 ��tka, s�l Do garnka w�o�y� oczyszczon� w�oszczyzn�, wyp�ukane ko�ci, ryz i mas�o, nala� ok. 1 i 1/2 l wody. Posoli� i gotowa� na niedu�ym ogniu, a� ryz i jarzyny b�d� mi�kkie. Wyj�� jarzyny i ko�ci wrzuci� kawa�ek sk�rki wyparzonej cytryny. M�k� rozprowadzi� mlekiem i zaprawi� zup�, zagotowa� . W garnku wymiesza� ��tka i zala� je gor�c� zup�. Nie gotowa�. Obran� cytryn� pokroi� w cienkie plastry i wrzuci� do zupy. Ca�o�� doprawi� do smaku sokiem z p��wki cytryny. Zupa chrzanowa 70 dag bia�ej kie�basy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki, 1 korze� chrzanu (15 dag), 1 cebula, 2 �y�ki m�ki, sok z 1 cytryny, 1 szklanka kwa�nej �mietany, 5 jajek na twardo, 1 listek laurowy, 5 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, s�l, pieprz mielony. Do garnka wla� 2,5 l wody, wrzuci� listek, ziele i pieprz. Cebul� obra� i w�o�y� do wody z przyprawami. Zagotowa�. Doda� kie�bas� i gotowa� 1 godz. na ma�ym ogniu. Nast�pnie wyj�� kie�bas� z wywaru. Chrzan obra�, op�uka�, zetrze� na tarce do jarzyn, doda� do wrz�cego wywaru i gotowa� 5 - 10 min. Nast�pnie wywar przecedzi�. M�k� rozmiesza� z 2 �y�kami zimnej wody, wla� do zupy i zagotowa�. Po zdj�ciu z ognia doprawi� sokiem z cytryny, wla� �mietan� i zamiesza�. Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mie� ostry smak chrzanowy. Po odstawieniu garnka, zapach chrzanu stopniowo si� ulatnia i smak zupy staje si� �agodniejszy. Jajka obra� ze skorupek i drobno posieka�. Zup� podawa� posypan� drobno pokrojonym jajkiem, z bia�� kie�bas� pokrojon� w p�plasterki lub paseczki. Doprawi� sol� i pieprzem. p�czek koperku, mas�o, 1/2 l roso�u z koncentratu, 100g �mietany, vegeta, 4 �y�ki makaronu nitki, Ros� przyrz�dzi� z koncentratu wg przepisu na opakowaniu. Koperek posieka�, 3/4 podsma�y� w �y�eczce mas�a, doda� do zupy. �mietan� rozprowadzi� kilkoma �y�kami gor�cej zupy, wla� do garnka. Zup� przyprawi� weget�, posypa� pozosta�ym koperkiem. Makaron ugotowa� wg przepisu na opakowaniu, w�o�y� do zupy. Zupa minestra 2 cebule, z�bek czosnku, 3 �y�ki oleju, ma�y seler, 2 ma�e marchewki, 10 dag fasolki szparagowej, 1250 ml roso�u, 5 �y�ek ry�u, puszka zielonego groszku, 1 �y�ka ketchupu, s�l, pieprz, 4 pomidory, 4 �y�ki tartego ��tego sera Czosnek i cebule obra�, op�uka�, drobno pokraja� i podsma�y�. Warzywa umy�, obra�, op�uka�, zetrze� na tarce, doda� do cebuli. Fasolk� oczy�ci� z w��kien, op�uka�, pokraja�, doda� do warzyw z cebul�, zala� roso�em i gotowa�. Ry� wyp�uka�, os�czy�, w�o�y� do warzyw i razem gotowa� do mi�kko�ci. Na koniec doda� groszek i ketchup. Pomidory umy�, pokroi� w grube plasterki, wymiesza� ze startym serem i po��czy� z zup�. Gotowa� na ma�ym ogniu przez 5 min, zaraz podawa�. Zupa piwna 1 1 l jasnego piwa, 150 g czerstwego razowego chleba, 500 g bia�ego sera, 250 ml �mietany, s�l, cukier. Chleb i ser pokroi� w kostk�. Piwo wla� do garnka, podgrza�, posoli�, os�odzi� wed�ug smaku, doda� kostki chleba, wymiesza�. �mietan� ostro�nie wlewa� do mocno ciep�ego piwa. Tu� przed podaniem wrzuci� kostki sera. Zupa piwna 2 1 l wody, 1/4 l �mietany, 1/2 �y�ki m�ki ziemniaczanej, 10 dag cukru, 2 ��tka, 1 butelka piwa jasnego, go�dziki, 10 dag sera bia�ego Wod� zagotowa�, doda� cukier, zawiesin� z m�ki i �mietany i raz zagotowa� . Do tego doda� piwo i wsypa� sproszkowane go�dziki (3 szt). ��tka rozetrze�, doda� troch� gor�cej zupy i mieszaj�c po��czy� z pozosta�� zup�. Ser pokraja� w kostk�, uk�ada� na talerzach i zala� gor�c� zup�. Zaraz podawa�. Zupa w�oska 1 szklanka ry�u, 2 szklanki wody, 5 dag sera ��tego (parmezanu), 1 �y�ka mas�a, 1 �y�ka m�ki, 3 pomidory, 1 l roso�u lub bulionu z kostki roso�owej, 1/4 l �mietany zielenina Ry� op�uka� i os�czy�. Zagotowa� wod�, posoli�, doda� ry� zagotowa�, zamiesza�, ugotowa� na sypko, pod przykryciem na ma�ym ogniu, najlepiej na p�ytce ochronnej. Zetrze� ser. Z t�uszczu i m�ki zrobi� zasma�k�, doda� ser i ci�gle mieszaj�c zasma�y� na jasnoz�oty kolor, odstawi� z ognia. Pomidory wymy�, pokraja� na cz�ci, rozgotowa� i przetrze�, doda� do zasma�ki, wymiesza�. Do przygotowanego roso�u doda� ugotowany ry�, sos serowy i mieszaj�c doprowadzi� do zagotowania. �mietan� rozbi�, podprawi� zup�, doprawi� do smaku. Przed podaniem posypa� drobno posiekan� zielenina. Zupa ziemniaczana 8 ziemniak�w, w�oszczyzna, pieprz, 1-2 suszone grzyby, zasma�k� z 1 �y�ki zrumienionych skwark�w lub szklanki �mietany i �y�ki m�ki, zielenina Grzyby umy�, namoczy� i ugotowa� w niewielkiej ilo�ci wody. Nast�pnie wyj�� je i pokroi� w paseczki. Obran�, start� na tarce w�oszczyzn� zala� wrz�tkiem, doda� przyprawy, gotowa� 10 min. Nast�pnie doda� pokrojone w talarki ziemniaki i ugotowa� je do mi�kko�ci, doda� tak�e grzyby z wywarem. Zaprawi� zup� zasma�k� lub �mietana z m�k�, zagotowa�. Posypa� zielenin�.
sikorka_87