Tortilla i kurczak w pikantnym cieście.doc

(307 KB) Pobierz
Tortilla i kurczak w pikantnym cieście

Tortilla i kurczak w pikantnym cieście

 

Składniki

·         1-2 piersi z kurczaka (w zależności ile osób)

·         papryka

·         pomidory

·         sałata pekińska lub lodowa

·         ogórek zielony

·         kukurydza

·         placki gotowe tortilli

·         jogurt grecki

·         jajko

·         pieprz

·         papryka ostra

·         łyżeczka przyprawy meksykańskiej

·         jogurt naturalny

·         sok z 1/2 cytryny

·         czosnek

·         1 łyżka majonezu

·         mąka

·         olej do smażenia

 

Opis przygotowania

Piersi pokroić na ok. 6 kawałków z jednej, przyprawić solą i pieprzymy. W misce wymieszać jogurt z jajkiem, przyprawa meksykańską i papryką. Pokrojone piersi zanurzamy w misce z marynatą i odstawiamy do lodówki. U mnie stało całą noc, ale powinno wystarczyć nawet 30 min. Rozgrzewamy mocno olej tak by móc smażyć w głębokim tłuszczu. Na talerz wsypujemy ok. 1,5 szklanki mąki i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka. Jogurt w połączeni z mąką tworzy fajne ciasto. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia ze wszystkich stron. Kurczaczki są chrupkie i soczyste. Sos robie z połączenia łyżki majonezu, kilku łyżek jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, soku z cytryny i pieprzu. Warzywa na kawałeczki. Placki tortilli podgrzałam przez 1 min w mikrofali (każdy osobno) na niego kładę kawałki sałaty, papryki, pomidora, ogórka, zwijam w tubę, owijam dół folia aluminiowa i nakładam resztę nadzienia czyli sos, kurczaka, kukurydze, znowu kawałki warzyw i tak warstwami do wypełnienia placka. Gotowe.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin