Soczewicowa z ziemniakami i boczkiem.doc

(7 KB) Pobierz
Soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

 

Składniki na 6 porcji:

3/4 szklanki soczewicy (najlepiej drobnej czerwonej)

50 dag ziemniaków

15 dag boczku wędzonego

2 marchewki

pietruszka

kawałek selera

mała cebula

łka sosu sojowego

2 ząbki czosnku

liść laurowy

ziele angielskie

majeranek

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

pieprz, sól

 

Soczewicę wypłucz, osącz, włóż do garnka i zalej 8 szklankami zimnej wody. Po 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę (marchew, pietruszkę i seler). Dodaj także liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu 25 minut.

 

W tym czasie pokrój w paski boczek i przesmaż z posieka cebulą. Dołóż go do zupy wraz z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze chwilę gotuj. Przypraw sosem sojowym, pieprzem i solą. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

 

Taką zupę można też gotować bez boczku (na koniec trzeba wówczas dodać trochę masła). Równie smaczna jest ugotowana w ten sam sposób zupa grochowa (groch łuskany trzeba zalać wrzątkiem, odstawić na 3-4 godziny, potem osączyć, zalać świeżą wodą i gotować godzinę; potem postępować jak z soczewicą).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin