Gotowana szynka obsmazana w ciesciePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3,5-4,5 godz.600 g szynki surowej,2 jaja,3-4 lyzki maki,3 lyzki oleju,10 ziaren ziela angielskiego,10 ziaren pieprzu,2 liscie laurowe,sol.1. Szynke oplukac w letniej wodzie, wlozyc do rondla lub garnka, zalac takailoscia zimnej wody, by cala byla zakryta. Dodac ziele angielskie, pieprz iliscie laurowe, osolic. Gotowac na malym ogniu 3-4 godz, az stanie sie miekka. W czasie gotowania szynke czesto odwracac, uzupelniajac wygotowywujacasie wode.2. Ugotowana szynke zostawic w wywarze. Gdy ostygnie, wyjac z wywaru. Pokroicja na niezbyt cienkie plastry.3. Przygotowac ciasto: make przesiac, wsypac do kubka. Wymieszac z jajami i sola na jednolita mase. Wyrabiac tak dlugo, az ukaza sie pecherzyki powietrza.4. Na patelni rozgrzac tluszcz. Nabijac platy szynki na widelec, zanurzac wciescie i klasc na patelnie. Smazyc po 2-3 min z kazdej strony. Gdy sie zrumienia, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac z sosem musztardowym lub zsurowka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 34.
tatanka.com