Pulpety cielece w sosie grzybowym.doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.

450 g chudej cieleciny,

200 g szynki wedzonej,

100 g pieczarek,

50 g swiezych prawdziwkow,

1 cebula,

2 zabki czosnku,

1 jajo,

1 lyzka maki,

25 g czerstwej bulki,

150 ml mleka,

100 ml sosu z pieczeni,

125 ml smietany,

6 lyzek masla,

1 lyzka soku z cytryny,

sol, pieprz.

 

1. Bulke namoczyc w mleku (ok. 10 min). Wyjac i odcisnac. Mieso oczyscic, oplukac, osuszyc i pokroic w kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac i zasmazyc

na 1 lyzce masla na jasnozloty kolor. Czosnek obrac. Pieczarki oczyscic i

dokladnie umyc.

2. Wszystkie te skladniki przepuscic przez maszynke, wbic jajo, dodac sol i

pieprz, po czym starannie wyrobic. Formowac niewielkie pulpeciki, ktore nastepnie obsmazac z obu stron na 3 lyzkach masla na zloto. Usmazone, odstawic

w cieple miejsce.

3. Prawdziwki oczyscic, umyc, oddzielic i odrzucic trzonki. Kapelusze pokroic w

cienkie paski. Szynke pokroic w cienkie paski.

4. Pokrojone grzyby smazyc 10 min na 2 lyzkach masla w glebokim rondlu. Dodac

szynke i smazyc jeszcze 5 min.

5. Sos z pieczeni wymieszac ze smietana, dodac sok z cytryny, wymieszac ponownie, po czym polaczyc z grzybami i szynka. Zagotowac.

6. Dodac usmazone pulpeciki i podgrzac je pod przykryciem. Podawac z kartoflami

puree, ogorkami malosolnymi i salata.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin