Produkty:
udka z gęsi
20 dkg kaszy perłowej
25 dkg pieczarek
2 cebule
rosół proporcjonalnie do kaszy
1 łyżka masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Udka gęsi obgotować przez 10 minut w rosole, wyjąć, osuszyć. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić masło, nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, piec mięso polewając masłem. Pieczarki oczyścić, grubo pokroić i pod koniec pieczenia dołożyć do mięsa. W międzyczasie ugotować kaszę „na sypko” w rosole. Wyjąć mięso z piekarnika, przełożyć na talerz, do naczynia żaroodpornego wyłożyć kaszę, wymieszać z powstałym podczas pieczenia tłuszczem, położyć na wierzch mięso i pieczarki i przez kilka minut zapiekać. Wyłożyć na półmisek, ozdobić zieleniną.
zadok