Gęś pieczona z kaszą i pieczarkami.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

udka z gęsi

20 dkg kaszy perłowej

25 dkg pieczarek

2 cebule

rosół proporcjonalnie do kaszy

1 łyżka masła

sól, pieprz

 

Wykonanie:

 

Udka gęsi obgotować przez 10 minut w rosole, wyjąć, osuszyć. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić masło, nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, piec mięso polewając masłem. Pieczarki oczyścić, grubo pokroić i pod koniec pieczenia dołożyć do mięsa. W międzyczasie ugotować kaszę „na sypko” w rosole. Wyjąć mięso z piekarnika, przełożyć na talerz, do naczynia żaroodpornego wyłożyć kaszę, wymieszać z powstałym podczas pieczenia tłuszczem, położyć na wierzch mięso i pieczarki i przez kilka minut zapiekać. Wyłożyć na półmisek, ozdobić zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin