Czereśnie z kremem migdałowym.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: - 60 dkg czereśni lub wiśni - 1 1/2 szkl soku z czerwonej porzeczki - 3/4 kubeczka śmietany kremówki - 1/2 torebki cukru waniliowego - 4 łyżki soku z cytryny - 3 łyżki cukru - 2 jajka - 1- 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 laska cynamonu - 6 dkg siekanych migdałów - melisa cytrynowa do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Opłukać czereśnie (wiśnie osączyć), kilka odłożyć do dekoracji resztę wydrylować, zagotować sok z porzeczek, wsypać czereśnie, dodać laskę wanilii, łyżkę cukru i sok z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody, zagotować, wyporcjować do pucharków, zostawić do zastygnięcia. Migdały podsmażyć na złoty kolor na suchej patelni, wystudzić, połączyć z jajkami utartymi z resztą cukru. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Krem wyłożyć na czereśnie, udekorować melisą i czereśniami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin