Składniki
• 4 szare renety
• 1 łyżka soku z cytryny
• 15 dag cukru
• butelka wody mineralnej niegazowanej
• 1 kieliszek żubrówki
• goździk
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. 10 dag cukru zalać połową szklanki wody mineralnej, wrzucić goździk, podgrzewać mieszając. Gdy cukier się rozpuści, włożyć do syropu jabłka i gotować 10 minut na wolnym ogniu, po czym przełożyć jabłka do niskiej szklanej salaterki, usunąć goździk, a syrop dalej podgrzewać, by lekko zgęstniał. Następnie wymieszać syrop z żubrówką, polać owoce, a gdy przestygną, wstawić je do lodówki. Z pozostałego cukru i łyżki wody (najlepiej mineralnej) ugotować jasnobrązowy karmel. Wyjąć jabłka z lodówki i udekorować cienkimi nitkami karmelu.
zadok