Składniki
• 4 grzuszki, 500 ml białego pół słodkiego wina,1/2 łyzeczki cynamonu • 2 gozdziki, 2 łyzki cukru • Sos: 5 zółtek, 6 łyzek cukru pudru,150 ml słodkiego białego wina • świeza mieta
Etapy przygotowania
Obieramy gruszki,zostawiajac ogonki.Pół słodkie wino podgrzewamy z korzeniami i cukrem;nie doprowadzamy do wrzenia.Podgzrewamy w nim gruszki ok 20min.na małym ogniu. 2. Ucieramy żółtka z cukrem,dolewajac powoli słodkiego wina.Kiedy masa zbieleje wstawiamy naczynie z nia do gotujacej sie wody i ubijamy na krem(jest gotow gdy podwoi swoja objetosc) 3. Gruszki odcedzamy,wysuszamy z ociekajacego wina,wykładamy na talerz polewamy sosem zabajone i dekorujemy mieta.
zadok