Jabłka w waniliowym sosie.doc

(1 KB) Pobierz

Przygotowanie: 20minut

 

Pieczenie: i gotowanie 25 minut

 

Kaloryczność: 189 kcal/porcja

 

Trudność: łatwe

 

 

Składniki na 4 porcje

 

                            4duże jabłka, szklanka mleka,

                           

                            2łyżki cukru, żóltka

                           

                            łyżeczka mąki ziemniaczanej,

                           

                            łyżeczka rodzynków

                           

                            3łyżeczki dżemu

                           

 

                           

              Jabłka umyć i wytrzeć do sucha.Wydrążyć gniazda nasienne.W powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu.Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu.Piec 25 minut w 200C

                                                       

              Żółtko utrzeć z cukrem,wymieszac z mąką,zalać wrzącym mlekiem.Podgrzewać,mieszając,aż sos zgęstniej.Gęstym sosem zalać jabłka 5 minut przed końce pieczenia.Przed podaniem posypać umytymi i osączonymi rodzynkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin