Przygotowanie: 20minut
Pieczenie: i gotowanie 25 minut
Kaloryczność: 189 kcal/porcja
Trudność: łatwe
Składniki na 4 porcje
• 4duże jabłka, szklanka mleka,
• 2łyżki cukru, żóltka
• łyżeczka mąki ziemniaczanej,
• łyżeczka rodzynków
• 3łyżeczki dżemu
Jabłka umyć i wytrzeć do sucha.Wydrążyć gniazda nasienne.W powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu.Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu.Piec 25 minut w 200C
Żółtko utrzeć z cukrem,wymieszac z mąką,zalać wrzącym mlekiem.Podgrzewać,mieszając,aż sos zgęstniej.Gęstym sosem zalać jabłka 5 minut przed końce pieczenia.Przed podaniem posypać umytymi i osączonymi rodzynkami.
zadok