Składniki:
2 gruszki
2 jabłka
2 banany
1 ananas
1 cytryna
3 gałązki tymianku
20 g masła
6 łyżek cukru
3 jajka
100 ml śmietanki 36%
Sposób przyrzadzania:
1. Oderwij z tymianku listki i wrzuć do rondelka ze śmietaną. Całość zagotuj, odstaw z ognia, przykryj i zostaw, żeby nieco ostygła.
2. Obierz jabłka i gruszki, usuń pestki i pokrój w cienkie plasterki.
3. Pokrój banany w plasterki.
4. Nożem z ząbkami obierz ananasa ze skórki, usuń rdzeń, a miąższ również pokrój na plasterki.
5. Na patelni rozpuść masło, dodaj 6 łyżek cukru i wymieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, wrzuć owoce i smaż całość ok. 5 min.
6. Polej owoce sokiem z ½ cytryny.
7. Żółtka z 3 jaj umieść w miseczce i rozprowadź je za pomocą 1/3 śmietanki tymiankowej (śmietana nie może być za gorąca, bo żółtka się zetną). Przelej całość do reszty śmietany i wymieszaj.
8. Przełóż owoce z patelni do żaroodpornego naczynia i zalej je śmietaną z żółtkami.
9. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 5- 6 min. (Jeśli w twoim piekarniku jest opcja grill, włącz ją pod koniec pieczenia, żeby owoce zapiekły się na złoto.)
zadok