Owoce w tymiankowej śmietanie.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

2 gruszki

 

2 jabłka

 

2 banany

 

1 ananas

 

1 cytryna

 

3 gałązki tymianku

 

20 g masła

 

6 łyżek cukru

 

3 jajka

 

100 ml śmietanki 36%

 

Sposób przyrzadzania:

 

1. Oderwij z tymianku listki i wrzuć do rondelka ze śmietaną. Całość zagotuj, odstaw z ognia, przykryj i zostaw, żeby nieco ostygła.

 

2. Obierz jabłka i gruszki, usuń pestki i pokrój w cienkie plasterki.

 

3. Pokrój banany w plasterki.

 

4. Nożem z ząbkami obierz ananasa ze skórki, usuń rdzeń, a miąższ również pokrój na plasterki.

 

5. Na patelni rozpuść masło, dodaj 6 łyżek cukru i wymieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, wrzuć owoce i smaż całość ok. 5 min.

 

6. Polej owoce sokiem z ½ cytryny.

 

7. Żółtka z 3 jaj umieść w miseczce i rozprowadź je za pomocą 1/3 śmietanki tymiankowej (śmietana nie może być za gorąca, bo żółtka się zetną). Przelej całość do reszty śmietany i wymieszaj.

 

8. Przełóż owoce z patelni do żaroodpornego naczynia i zalej je śmietaną z żółtkami.

 

9. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 5- 6 min. (Jeśli w twoim piekarniku jest opcja grill, włącz ją pod koniec pieczenia, żeby owoce zapiekły się na złoto.)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin