Składniki
1/2 litra wody
80 g mąki
200 g cukru
50 g masła
3 jaja
3 cytryny
Dekoracja:
150 g truskawek
200 ml śmietany
Przygotowanie:
W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem i ze skórką z dwóch cytryn (tylko żółta skórka).
Ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy mąkę i powoli dodajemy syrop z cukru, masło i skórkę cytrynową.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Przekładamy masę do rondla i powoli podgrzewamy do wrzenia na umiarkowanym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdejmujemy krem z ognia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
Myjemy truskawki w lodowatej wodzie, obieramy z krynoliny zielonych listków, delikatnie osuszamy i kroimy na plasterki.
W pucharach nakładamy naprzemiennie warstwę kremu i truskawek, schładzamy w lodówce przez 3 godziny.
Dekorujemy truskawkami i rozetkami z bitej śmietany.