Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

1/2 litra wody

 

80 g mąki

 

200 g cukru

 

50 g masła

 

3 jaja

 

3 cytryny

 

Dekoracja:

 

150 g truskawek

 

200 ml śmietany

 

Przygotowanie:

 

W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem i ze skórką z dwóch cytryn (tylko żółta skórka).

 

Ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy mąkę i powoli dodajemy syrop z cukru, masło i skórkę cytrynową.

 

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

 

Przekładamy masę do rondla i powoli podgrzewamy do wrzenia na umiarkowanym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

 

Zdejmujemy krem z ognia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.

 

Myjemy truskawki w lodowatej wodzie, obieramy z krynoliny zielonych listków, delikatnie osuszamy i kroimy na plasterki.

 

W pucharach nakładamy naprzemiennie warstwę kremu i truskawek, schładzamy w lodówce przez 3 godziny.

 

Dekorujemy truskawkami i rozetkami z bitej śmietany.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin