Sorbet z chipsami z gruszki .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

1/2 kg wiśni

1/2 szklanki cukru

mielony cynamon

1/2 l wina musującego

kieliszek wiśniówki

kilka listków mięty

 

Wiśnie umyć, usunąć ogonki i pestki, miąższ zmiksować.

Wino musujące wymieszać z cukrem i szczyptą cynamonu. Gdy cukier się rozpuści, włożyć przetarte wiśnie, dokładnie zmiksować.

Masę nałożyć do miski, włożyć do zamrażalnika na 3 godziny. Zamrożony sorbet rozdrobnić widelcem. Nałożyć do pucharków. Polać wiśniówką, ozdobić miętą. Podawać z chipsami gruszkowymi.

 

gruszkowe chipsy

Twardą gruszkę pokroić wzdłuż na plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, posypać cukrem pudrem. Suszyć 6 godzin w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami w temperaturze 60 st C

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin