Suszone owoce w pomarańczach .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

200 ml soku pomarańczowego

 

200 ml zimnej, przegotowanej wody

 

2 laski cynamonu

 

2 pomarańcze

 

250 g suszonych owoców (gruszki, morele, ananasy – co kto lubi)

 

100 g daktyli

 

ok. 3 cm kawałek korzenia imbiru

 

1 pęczek mięty

 

1 jogurt do polania

 

Sposób wykonania:

 

1. Do garnka wlej sok i wodę. Włóż laski cynamonu.

 

2. Sparz pomarańczę wrzątkiem, odkrój dwa płaty skórki (skrobaczką do warzyw najlepiej) i dodaj do płynu. Wyciśnij do garnka sok z obu pomarańczy.

 

3. Oskrob imbir łyżeczką i zetrzyj na tarce. (Powinno Ci wyjść około 2 łyżeczek imbiru). Również wrzuć do garnka.

 

4. Dodaj suszone owoce i gotuj wszystkie składniki około 5 min. Owoce powinny wchłonąć cały płyn.

 

5. Oderwij listki z mięty, posiekaj je drobno i wymieszaj z owocami.

 

6. Przed podaniem polej jogurtem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin