Składniki:
- 60 dag wiśni bez pestek
- 1 łyżka + 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki prażonych migdałów
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka pełnego mleka lub śmietany kremówki
- 5 dag stopionego masła
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego
- cukier puder
- masło do formy
Sposób przyrządzania:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem żaroodporną formę. Wymieszaj wiśnie z łyżką cukru i mąką kukurydzianą, przełóż do przygotowanej formy.
Zmiksuj mąkę z migdałami (migdały powinny być mocno rozdrobnione). Utrzyj jajka z solą i resztą cukru, wymieszaj z migdałową mąką, dodaj mleko, masło, skórkę cytrynową oraz oba olejki.
Gdy powstanie gładka masa, polej nią wiśnie. Formę ustaw na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 50-55 minut, aż powierzchnia zrobi się rumiana.
Przestudź, oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.
zadok