Zapiekanki wiśniowe.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 60 dag wiśni bez pestek

 

- 1 łyżka + 1/2 szklanki cukru

 

- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

 

- 1/3 szklanki mąki pszennej

 

- 1/4 szklanki prażonych migdałów

 

- 4 jajka

 

- szczypta soli

 

- 1 szklanka pełnego mleka lub śmietany kremówki

 

- 5 dag stopionego masła

 

- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

 

- po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego

 

- cukier puder

 

- masło do formy

 

Sposób przyrządzania:

 

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem żaroodporną formę. Wymieszaj wiśnie z łyżką cukru i mąką kukurydzianą, przełóż do przygotowanej formy.

 

Zmiksuj mąkę z migdałami (migdały powinny być mocno rozdrobnione). Utrzyj jajka z solą i resztą cukru, wymieszaj z migdałową mąką, dodaj mleko, masło, skórkę cytrynową oraz oba olejki.

 

Gdy powstanie gładka masa, polej nią wiśnie. Formę ustaw na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 50-55 minut, aż powierzchnia zrobi się rumiana.

 

Przestudź, oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin