Truskawki w czekoladzie.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 3/4 kg dużych truskawek

- 15 dag jak najczarniejszej czekolady

- 15 dag białej czekolady

- 1/4 kostki masła

- 2 łyżki drobno siekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Wykonanie:

 

Truskawki z szypułkami myjemy i odsączamy. Czarną czekoladę łamiemy w kawałki, wkładamy do rondelka i topimy na parze. Zdejmujemy z ognia i mieszając, dodajemy po kawałeczku połowę masła. Dorzucamy połowę skórki pomarańczowej, mieszamy. Trzymając truskawki za ogonek zanurzamy je z jednej strony w czekoladzie. Układamy na półmisku czekoladą do góry i wkładamy do lodówki.

Teraz tak samo topimy białą czekoladę i powtarzamy całą procedurę (masło, skórka, zanurzamy truskawki z drugiej strony). Nasady truskawek przy szypułkach pozostają nie oblane czekoladą.

Przed podaniem wkładamy na godzinę do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin