Produkty:
- 3/4 kg dużych truskawek
- 15 dag jak najczarniejszej czekolady
- 15 dag białej czekolady
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki drobno siekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Truskawki z szypułkami myjemy i odsączamy. Czarną czekoladę łamiemy w kawałki, wkładamy do rondelka i topimy na parze. Zdejmujemy z ognia i mieszając, dodajemy po kawałeczku połowę masła. Dorzucamy połowę skórki pomarańczowej, mieszamy. Trzymając truskawki za ogonek zanurzamy je z jednej strony w czekoladzie. Układamy na półmisku czekoladą do góry i wkładamy do lodówki.
Teraz tak samo topimy białą czekoladę i powtarzamy całą procedurę (masło, skórka, zanurzamy truskawki z drugiej strony). Nasady truskawek przy szypułkach pozostają nie oblane czekoladą.
Przed podaniem wkładamy na godzinę do lodówki.
zadok