Produkty:
- 1/2 kg truskawek
- 1 szkl. cukru (17 dag)
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 6 dag orzeszków pistacjowych
- 50 ml śmietanki 22-proc.
Wykonanie:
Truskawki myjemy, odsączamy. W rondelku zagotowujemy na syrop 1/2 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Głęboką miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy w niej żółtka i powoli, cały czas ubijając, dodajemy syrop. Masa powinna się stać pienista i mniej płynna. Zdejmujemy ją z ognia i nadal ubijamy, dopóki nie ostygnie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Z dwóch białek ze szczyptą soli ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru. Pianę i bitą śmietanę mieszamy z masą z żółtek. 30 dag truskawek miksujemy, mieszamy z kremem, przekładamy do pudełka po lodach i wstawiamy na 4 godziny do zamrażalnika. Wyjmujemy na kwadrans przed podaniem.
Nakładamy do pucharków, przybieramy resztą pokrojonych w plasterki truskawek i orzeszkami pistacjowymi.
zadok