Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,

- 1 kostka twarogu,

- 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, szczypiorek,

- ?mietana.

 

Jak przyrz?dzić?

Umyte i osuszone ziemniaki przekroić na pół (nie do końca), następnie umieszczamy (pojedynczo) ziemniaki na odpowiedniej wielkości pazłotku (odpowiedniej do szczelnego zawinięcia kartofelka). Nacięcie rozchylamy i wlewamy niewielką ilość oleju - zawijamy. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy na grilu lub w piekarniku (można je umieścić również na krawędziach ogniska, należy jednak uważać aby się nie spaliły). Po około 30 min. cieniutkim patyczkiem nakłuwamy ziemniaki, jeżeli jest miękki możemy go zdjąć z grilla.

Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem, dodać ?mietanę (tak aby ser nie był zbyt rzadki). Z?bki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby nabrało właściwego czosnkowego smaczku...

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin