Jajka faszerowane pieczenią z dzika.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

6 - 8 jajek,

 

25 dag pieczeni z dzika,

 

1 łyżka drobno pokrajanego szczypiorku,

 

sól,

 

pieprz,

 

majonez,

 

zielona sałata i pietruszka,

 

papryka marynowana do przybrania,

 

świeży ogórek.

 

Sposób przyrządzenia:

      

Jajka umyć, ugotować na twardo, ochłodzić w zimnej wodze, obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka.

      

Do miseczki włożyć kilka łyżek majonezu, żółtka, pieczeń pokrajaną w drobną kostkę, szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem, utrzeć na jednolitą masę.

 

Uzyskaną masą napełnić połówki białek, nadając im kształt całego białka.

 

Na półmisku ułożyć listki sałaty, na sałacie ułożyć jajka faszerowane (białkiem do dołu), oblać majonezem, udekorować gałązkami zielonej pietruszki, paskami papryki i plasterkami ogórka.

      

Jajka faszerowane można zamiast majonezem oblać dobrą, gęstą śmietaną wymieszaną z 1 łyżką tartego chrzanu, solą, cukrem i pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin