Składniki:
4 jajka,
20 dkg szynki,
10 dkg korniszonów.
Sposób przyrządzenia:
Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, przekrajać wzdłuż na pół.
Przyrządzić galaretę (wg przepisu na galaretę mięsną do zalewania), ostudzić do momentu skrzepnięcia.
Chudą szynkę pokrajać w drobną kostkę, korniszony pokrajać w paseczki.
Formę na galaretę wyłożyć na dnie małymi listkami sałaty, zalać częścią galarety na 4 cm grubości.
Gdy zastygnie, układać połówki jajek do formy.
Wlać pozostałą galaretę z korniszonami i pokrajaną szynką (galareta musi być gęsta).
Galaretę zastudzić.
Przed wyłożeniem na półmisek foremkę na chwilę owinąć ścierką zmoczoną w gorącej wodzie.
Półmisek udekorować liśćmi sałaty lub jarmużu.
Podawać z sosem tatarskim.
zadok