Jajka z szynką w galarecie .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

4 jajka,

 

20 dkg szynki,

 

10 dkg korniszonów.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, przekrajać wzdłuż na pół.

 

Przyrządzić galaretę (wg przepisu na galaretę mięsną do zalewania), ostudzić do momentu skrzepnięcia.

 

Chudą szynkę pokrajać w drobną kostkę, korniszony pokrajać w paseczki.

 

Formę na galaretę wyłożyć na dnie małymi listkami sałaty, zalać częścią galarety na 4 cm grubości.

 

Gdy zastygnie, układać połówki jajek do formy.

 

Wlać pozostałą galaretę z korniszonami i pokrajaną szynką (galareta musi być gęsta).

 

Galaretę zastudzić.

 

Przed wyłożeniem na półmisek foremkę na chwilę owinąć ścierką zmoczoną w gorącej wodzie.

 

Półmisek udekorować liśćmi sałaty lub jarmużu.

 

Podawać z sosem tatarskim.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin