Bitki wołowe w sosie pomidorowym.doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

- pół kilograma wołowiny

- 3 nieduże cebule pokrojone w talarki

- niecała szklanka bulionu

- wywaru z warzyw lub wody

- mała puszka koncentratu pomidorowego

- tymianek

- zioła prowansalskie lub inne przyprawy

- sól i pieprz

- mąka do oprószenia mięsa

- olej do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

 

Cebulę zeszklij na patelni i przełóż do większego rondla. Mięso umyj, oczyść z błon, pokrój w plastry (w poprzek włókien), zbij tłuczkiem, oprósz mąką, podsmaż z obu stron na patelni i przełóż do rondla z cebulą. Wlej bulion, posól, przypraw, w razie potrzeby dolej trochę wody i duś pod przykryciem (na kuchni lub w piekarniku), aż mięso zmięknie. Sos zaciągnij koncentratem pomidorowym. Koncentrat można zastąpić chrzanem wymieszanym ze śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin