Gulasz drobiowy z marchewką, groszkiem i z ryżem .doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

 

- pół kg filetów drobiowych

 

- pół kg mrożonej marchewki z groszkiem (jedno opakowanie)

 

- pół (lub więcej) szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego (ew. soku z cytryny zmieszanego z wodą)

 

- łyżka curry

 

- sól

 

- szklanka ryżu

 

- olej do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

 

Wstaw wodę (2 szklanki) na ryż.

 

Olej podgrzewaj w głębszej patelni.

 

Filety pokrój na kawałeczki, po czym wrzuć na patelnię, by się lekko poddusiły lub podsmażyły.

 

Łyżkę oleju wlej do rondelka, podgrzej, następnie dosyp ryż, zamieszaj, ponownie podgrzej, wlej wrzątek, posól, przykryj i pozostaw na bardzo małym ogniu.

 

Do mięsa dodaj pozostałe składniki i duś całość na małym ogniu, aż wszystko zmięknie.

 

Uważaj, by warzywa się nie rozgotowały, gdyż są wtedy mniej smaczne.

 

Gdy ryż i gulasz dochodzą, masz czas na przygotowanie np. sałaty z cytryną, oliwą i solą (ew. też czosnkiem).

 

Danie to można przyrządzić również z innymi mrożonkami warzywnymi (sałatką warzywną, paprykarzem, brokułami, fasolką szparagową), używając wtedy innych przypraw, np. tymianku lub ziół prowansalskich. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin