Składniki
gotowane mięso (drobiowe i wołowe, ale może być dowolne)
marchewka gotowana
sucha bułka (lub trochę bułki tartej)
jajko (1 lub 2 zależy od ilości mięsa)
przyprawy
koncentrat pomidorowy
bazylia
odrobina mąki
Gotowane mięso rozdrobnić, dodać marchewkę i zmielić bardzo dokładnie. Ja robię to w mini robocie browna, wtedy ma ono taką konsystencję jak na pasztet.
Namoczyć such? bułkę w wodzie, kiedy zmięknie, odcinąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i wyrobić mięso, aby stanowiło zwart? masę (nie może się rozpadać).
Z masy mięsnej formować pulpeciki, obtaczać je w m?ce.
Do garnka wlać ok 1,5 szklanki wody, dodać 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, doprawić pieprzem, weget?, maggi i bazyli?. Zagotować. Pulpeciki przełożyć do garnka.
Na 10 minut przed podaniem zalać je wrz?cym sosem. Gotować około 5 minut. Dłuższe gotowanie nie jest potrzebne, ponieważ pulpeciki s? z gotowanego mięsa.
Podawać polane sosem do pieczywa, ziemniaków lub innych dodatków. Pulpeciki s? bardzo delikatne, ich smak zaostrza sos pomidorowy. Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak, można do mięsa dodać zmieloną cebulę. Smacznego.
zadok