Składniki
- mięso mielone 0,5 kg wieprzowe;
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia pietrucha;
- 1/2 selera;
- 1 średnia cebula;
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki;
- koncentrat pomidorowy;
- sól, cukier, pieprz, oregano, bazylia;
- tarty parmezan;
- makaron
- odrobina masła i oleju
Wykonanie:
- mięso usmażyć na patelni na odrobinie oleju, mieszać i rozdrabniać tworzace się grudki; jeśli mięso było tłuste, nadmiar wytopionego tłuszczu odlać;
- wszystkie warzywa posiekać i udusić na miękko w garnku na łyżce masła; wlać przygotowany bulion i wszystko dokładnie zmiksować; dodać koncentrat, doprawić do smaku wymienionym przyprawami
- tak przygotowany sos połączyć z mięsem i dusić pod przykryciem 15-20 min; zmianę konsystencji załatwiamy dolaniem wody;
- makaron na mięso z sosem i na koniec posypać parmezanem.
zadok