Zapiekanka bułgarska mięsno- warzywna.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - 50 dag mięsa wieprzowego - drobiowego lub baraniego - 2 cebule - 3-4 pomidory - szklanka bulionu lub wody - 5 strąków czerwonej papryki bez gniazd nasiennych - pół szklanki ryżu - łyżeczka papryki w proszku - sól - olej do smażenia - 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (do posypania) WYKONANIE: Pozbawione żyłek mięso pokrój na niewielkie kawałki, obsmaż na oleju i przełóż na talerz. Cebule pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, po czym dodaj obrany ze skórki i drobno posiekany pomidor. Zalej to bulionem lub wodą, dodaj mięso, sól i mieloną paprykę i duś na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso stanie się prawie miękkie, dodaj strąki papryki pokrojone w szerokie paski, pozostałe pomidory pokrojone w plasterki oraz ryż. Całość duś pod przykryciem lub przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj i zapiekaj w gorącym piekarniku. Potrawę przed podaniem posyp zieloną pietruszką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin