Kompot z suszonych owoców.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

                            20 dag mieszanych suszonych owoców (śliwek, jabłek, gruszek)

                           

                            4 łyżki cukru

                           

                            skórka cytrynowa i pomarańczowa

                           

                            sok z cytryny

                           

 

                           

 

                           

              Owoce starannie umyć w ciepłej wodzie, po czym wlać do nich 3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody. Pozostawić na kilka godzin.

                                                       

              Gdy owoce zmiękną, przelać wszystko do rondla, dodać cukier, skórki i sok z cytryny. Powoli ugotować do miękkości.

                                                       

              Odstawić z ognia, przelać do salaterek i ochłodzić, a następnie oziębić.

                                                       

              Podobnie można ugotować kompot z samych suszonych śliwek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin