Przysmak borówkowy.doc

(1 KB) Pobierz

75 dag borówek brusznic

1 duża pomarańcza / 3-4 mandarynki

2 gruszki

2 jabłka

75 dag cukru

1 duża łyżka soku z cytryny

kilka goĽdzików

3-4 łyżki rumu

 

Borówki umyć, osączyć. Pomarańczę obrać, podzielić na cz?stki. Jabłka i gruszki obrać, wyci?ć gniazda nasienne, podzielić na czę?ci. Zagotować 1 szkl. wody z sokiem z cytryny, włożyć jabłka i gruszki, gotować ok. 5 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Odmierzyć 1 szkl. wody w której gotowały się owoce, wsypać cukier i ugotować syrop. Do wrz?cego wsypać borówki, jabłka, gruszki i pomarańcze. Gotować ok. 30 min. na małym ogniu. Pod koniec dodać goĽdziki, wymieszać, wystawić, dodać rum, przełożyć do słoików. Odstawić w chłodne miejsce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin