75 dag borówek brusznic
1 duża pomarańcza / 3-4 mandarynki
2 gruszki
2 jabłka
75 dag cukru
1 duża łyżka soku z cytryny
kilka goĽdzików
3-4 łyżki rumu
Borówki umyć, osączyć. Pomarańczę obrać, podzielić na cz?stki. Jabłka i gruszki obrać, wyci?ć gniazda nasienne, podzielić na czę?ci. Zagotować 1 szkl. wody z sokiem z cytryny, włożyć jabłka i gruszki, gotować ok. 5 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Odmierzyć 1 szkl. wody w której gotowały się owoce, wsypać cukier i ugotować syrop. Do wrz?cego wsypać borówki, jabłka, gruszki i pomarańcze. Gotować ok. 30 min. na małym ogniu. Pod koniec dodać goĽdziki, wymieszać, wystawić, dodać rum, przełożyć do słoików. Odstawić w chłodne miejsce.
zadok