Wywar z kości (5 l)
Składniki:
· 5,75 l wody
· 1,25 dag kości wołowych i wieprzowych
· 12 dag marchwi
· 5 dag pietruszki
· 10 dag porów
· 8 dag selerów
· 5 dag soli
· 0,1 g ziela angielskiego
· 0,1 g pieprzu
· 0,1 g liści laurowych
Sposób przygotowania:
Kości opłukać, w razie potrzeby porąbać, po czym włożyć do odmierzonej ilości zimnej wody i wolno doprowadzić do zagotowania.
Gotować bardzo powoli 3,5 godziny.
Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać, wraz z przyprawami dodać do wywaru i w dalszym ciągu gotować na małym ogniu 45 minut.
Jeżeli z kości wygotowało się zbyt dużo tłuszczu, należy go częściowo zebrać i zużyć do innych potraw.
Ugotowany wywar przecedzić przez gęste sito.
Posolić.
tatanka.com