Wywar z kości.doc

(21 KB) Pobierz
Wywar z kości (5 l)

Wywar z kości (5 l)

 

 

Składniki:

·       5,75 l wody

·       1,25 dag kości wołowych i wieprzowych

·       12 dag marchwi

·       5 dag pietruszki

·       10 dag porów

·       8 dag selerów

·       5 dag soli

·       0,1 g ziela angielskiego

·       0,1 g pieprzu

·       0,1 g liści laurowych

 

 

Sposób przygotowania:

Kości opłukać, w razie potrzeby porąbać, po czym włożyć do odmierzonej ilości zimnej wody i wolno doprowadzić do zagotowania.

Gotować bardzo powoli 3,5 godziny.

Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać, wraz z przyprawami dodać do wywaru i w dalszym ciągu gotować na małym ogniu 45 minut.

Jeżeli z kości wygotowało się zbyt dużo tłuszczu, należy go częściowo zebrać i zużyć do innych potraw.

Ugotowany wywar przecedzić przez gęste sito.

Posolić.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin