SZYSZKI
1 paczka ryżu preparowanego 15 dkg krówek 25 dkg toffi 1 łyżka mleka 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Wykonanie: Rozpuścić w garnku margarynę, dodać mleko, kakao
i pokruszone cukierki. Trzmając garnek na małym ogniu rozpuścić wszytkie składniki cały czas mieszając.
Następnie zdjąć z ognia dodać ryż preparowany i całą masę lekko przestudzić. Z masy formować szyszki. pozostawić
do całkowitego przestudzenia.
30 dkg cukru pudru 1/2 kost. margaryny 20 dkg mleka w proszku 1 białko ubićkilka kropli olejku migdałowego migdały w całości wymieszać razem wszystkie składniki ,formować kulki do środka migdał ,obtoczyć w kokosie .
1 kg mąki,
6 jajek,
½ kostki margaryny,
¼ kostki masła,
łyżka smalcu,
2 łyżki oleju a można tylko 1 kostkę masła
7 dag drożdży drożdży,
1,5 szkl. cukru,
1 szklanka mleka,
zapach cytrynowy,
wysuszona utarta skórka z pomarańczy,
1 łyżka budyniu śmietankowego,
rodzynki. Cukier, 5 jajek i 1 żółtko, roztopiony ciepły tłuszcz., letnie mleko, drożdże ubijamy razem końcówkami robota i pozostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 1 – 2 godz. (aby zaczyn lepiej rósł wstawiam do miseczki z ciepłą wodą). Następnie wsypuję mąkę – wyrabiając w dalszym ciągu robotem (ciasto musi mieć spoistą konsystencję, jak jest za rzadkie dodaję jeszcze trochę mąki). Kiedy robot nie może sobie poradzić, ciasto wykładam na stolnicę i dodaję resztę mąki, budyń i pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiam i pozostawiam ciasto na stolnicy, przykryte ściereczką. Kiedy podrośnie ponownie je przerabiam. Nakładam do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko mąką, smaruję roztrzepanym białkiem, posypuję konfiturą z aronii i kruszonką. Wstawiam do lekko podgrzanego piecyka ok. 80o C z uchylonymi drzwiczkami. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ustawiam temperaturę na 180o C i piekę ok. 50 min.. Gdy troszkę przestygnie, polewam lukrem ubitym z 1 białka, 1 łyżki soku z cytryny i ½ szklanki cukru pudru. Aby lukier szybciej zastygł wstawiam na kilka minut do podgrzanego piecyka. Jest to po prostu pyszne, zdrowe ciasto drożdżowe, które często pieke, proszę wypróbować i ocenić.
Składniki: - biszkopt z 6 jajek ( tradycyjna blacha, przepis podawałam wcześniej) - 1 litr śmietany 36%
- 2 białe czekolady;
- 20 dkg wiórków kokosowych. upiec biszkopt, odkroic wierzchnią część (tak jakby skórkę), pokruszyć. rozpuścić w rondlu dwie czekolady, dodać 400 ml śmietany, pokruszony wierzch biszkoptu i ok. 15 dkg wiórków i to wszystko chwile pogotowac razem. Przekroić biszkopt na pół iwylać masę na biszkopt ( nie zrażając się jej wyglądem). ubić śmietanę ( nie dodaje śmietan-fixu ani żelatyny bo nigdy mi się nie rozpływała śmietana, ale jak ktoś chce to dodać dwa śmietan-fixy) i wyłożyć na biszkopt, dokładnie rozsmarować i posypać wiórkami kokosowymi. Polecam
1/2 L.MLEKA 3/4 SZKL. CUKRU CUKIER WANILIOWY 1/2 KOSTKI MASŁA WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGOTOWAĆ , W 1/3 SZKL. MLEKA I WYMIESZAĆ Z 30-40 DKG KOKOSU. WLAĆ DO GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA I GORĄCE WYLAĆ NA BISZKOPT.
1 galaretka truskawkowa, Przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu. Jak zastygnie pokroić ją w paski. 2 kwadratowe wafle (najlepsze są te o grubej kratce), 3 opak. herbatników, 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. mleka, 2 łyżki kakao, Herbatniki zmielić. Mleko zagotować z cukrem i kakaem. Gdy masa zacznie się gotować wsypać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. jeszcze ciepłą masą smarować wafle. 1/2 kostki masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 5 dag zmielonych orzechów, 5 łyżek mleka, Mleko zagotować a następnie dodać orzechy. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem. Nadal ubijając dodać mleko z orzechami. Na wafel posmarowany masą kakową wyłożyć masę orzechową. Na brzegu wafla ułożyć galaretkę. Następnie zwinąć wafel jak roladkę. Schłodzić w lodówce.
Raffaello - kulki Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 1 cukier waniliowy 15 dkg białej czekolady 2 łyżki rumu 10 dkg wiórek kokosowych do masy sok z połowy cytryny 2 łyżki migdałów 4 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania kulek Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, utartą białą czekoladę, rum, sok z cytryny i wiórki. Całość wymieszać. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Nabierać po pół łyżeczki (od herbaty) masy kokosowej. Formować kulki, wciaskać do każdej jeden migdał, obtoczyć w kokosie. Przed podaniem oziębić.
everesta