SZYSZKI.doc

(28 KB) Pobierz
SZYSZKI

SZYSZKI

 


1 paczka ryżu preparowanego
15 dkg krówek
25 dkg toffi
1 łyżka mleka
1/2 kostki margaryny
3 łyżki kakao

Wykonanie:

Rozpuścić w garnku margarynę, dodać mleko, kakao

i pokruszone cukierki. Trzmając garnek na małym ogniu rozpuścić wszytkie składniki cały czas mieszając.

Następnie zdjąć z ognia dodać ryż preparowany i całą masę lekko przestudzić. Z masy formować szyszki. pozostawić

do całkowitego przestudzenia.

 

 

KULKI RAFAELLO

 

 

30 dkg cukru pudru
1/2 kost. margaryny
20 dkg mleka w proszku
1 białko ubić
kilka kropli olejku migdałowego
migdały w całości

wymieszać razem wszystkie składniki ,formować kulki do środka migdał ,obtoczyć w kokosie .

 

 

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania


1 kg mąki,

6 jajek,

½ kostki margaryny,

¼ kostki masła,

łyżka smalcu,

2 łyżki oleju a można tylko 1 kostkę masła

7 dag drożdży drożdży,

1,5 szkl. cukru,

1 szklanka mleka,

zapach cytrynowy,

wysuszona utarta skórka z pomarańczy,

1 łyżka budyniu śmietankowego,

rodzynki.

Cukier, 5 jajek i 1 żółtko, roztopiony ciepły tłuszcz., letnie mleko, drożdże ubijamy razem końcówkami robota i pozostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 1 – 2 godz. (aby zaczyn lepiej rósł wstawiam do miseczki z ciepłą wodą). Następnie wsypuję mąkę – wyrabiając w dalszym ciągu robotem (ciasto musi mieć spoistą konsystencję, jak jest za rzadkie dodaję jeszcze trochę mąki). Kiedy robot nie może sobie poradzić, ciasto wykładam na stolnicę i dodaję resztę mąki, budyń i pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiam i pozostawiam ciasto na stolnicy, przykryte ściereczką. Kiedy podrośnie ponownie je przerabiam. Nakładam do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko mąką, smaruję roztrzepanym białkiem, posypuję konfiturą z aronii i kruszonką. Wstawiam do lekko podgrzanego piecyka ok. 80o C z uchylonymi drzwiczkami. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ustawiam temperaturę na 180o C i piekę ok. 50 min.. Gdy troszkę przestygnie, polewam lukrem ubitym z 1 białka, 1 łyżki soku z cytryny i ½ szklanki cukru pudru. Aby lukier szybciej zastygł wstawiam na kilka minut do podgrzanego piecyka. Jest to po prostu pyszne, zdrowe ciasto drożdżowe, które często pieke, proszę wypróbować i ocenić.

 

 

 

 

 

 

Pyszne rafaello

 


Składniki:
- biszkopt z 6 jajek ( tradycyjna blacha, przepis podawałam wcześniej)
- 1 litr śmietany 36%

- 2 białe czekolady;

- 20 dkg wiórków kokosowych.

upiec biszkopt, odkroic wierzchnią część (tak jakby skórkę), pokruszyć. rozpuścić w rondlu dwie czekolady, dodać 400 ml śmietany, pokruszony wierzch biszkoptu i ok. 15 dkg wiórków i to wszystko chwile pogotowac razem. Przekroić biszkopt na pół iwylać masę na biszkopt ( nie zrażając się jej wyglądem). ubić śmietanę ( nie dodaje śmietan-fixu ani żelatyny bo nigdy mi się nie rozpływała śmietana, ale jak ktoś chce to dodać dwa śmietan-fixy) i wyłożyć na biszkopt, dokładnie rozsmarować i posypać wiórkami kokosowymi. Polecam
 

 

 

 

Szybka masa kokosowa na biszkopt

 

1/2 L.MLEKA
3/4 SZKL. CUKRU
CUKIER WANILIOWY
1/2 KOSTKI MASŁA
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGOTOWAĆ ,
W 1/3 SZKL. MLEKA I WYMIESZAĆ Z 30-40 DKG KOKOSU.
WLAĆ DO GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA I GORĄCE WYLAĆ NA BISZKOPT.

 

 

 

 

 

 

 

ROLADA Z WAFLI

 

1 galaretka truskawkowa,
Przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu.
Jak zastygnie pokroić ją w paski.

2 kwadratowe wafle (najlepsze są te o grubej kratce),
3 opak. herbatników,
1/2 szkl. cukru,
1 szkl. mleka,
2 łyżki kakao,
Herbatniki zmielić.
Mleko zagotować z cukrem i kakaem. Gdy masa zacznie się gotować wsypać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. jeszcze ciepłą masą smarować wafle.

1/2 kostki masła,
1/2 szkl. cukru pudru,
5 dag zmielonych orzechów,
5 łyżek mleka,
Mleko zagotować a następnie dodać orzechy. Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem. Nadal ubijając dodać mleko z orzechami.

Na wafel posmarowany masą kakową wyłożyć masę orzechową. Na brzegu wafla ułożyć galaretkę. Następnie zwinąć wafel jak roladkę.
Schłodzić w lodówce.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raffaello - kulki

Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
15 dkg białej czekolady
2 łyżki rumu
10 dkg wiórek kokosowych do masy
sok z połowy cytryny
2 łyżki migdałów
4 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania kulek

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, utartą białą czekoladę, rum, sok z cytryny i wiórki.
Całość wymieszać. Migdały sparzyć, obrać ze skórki.
Nabierać po pół łyżeczki (od herbaty) masy kokosowej. Formować kulki, wciaskać do każdej jeden migdał, obtoczyć w kokosie.
Przed podaniem oziębić.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin